/ Stiligahem besöker... / värt en resa /

Drottningholms slottsteater

 
Drottningholms slottsteater är en av världens få bevarade 1700-tals scener som fortfarande är i bruk. Den är en del av UNESCOs världsarv och är ritad av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz 1762 för Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika efter att den tidigare teaterbyggnaden på platsen brunnit ned. I juli 1766 var det premiär på teatern för första gången. Sedan dess har det blivit många föreställningar här. I stiligahems miniserie om Drottningholms slottsteater har turen kommit till själva teaterlokalen. 
 

Adelcrantz hade erhållit goda vitsord för sin interiör av Confidencen (från 1753) vid Ulriksdals slott och sågs lämpad att denna gång även rita en ny teaterbyggnad. Adlercrantz var engagerad på många olika sätt i projektet. Bland annat bidrog han själv ekonomiskt till bygget av ”Comedie huset” bland annat genom en förskottsbetalning han sedan aldrig återsåg. Han belönades med titeln friherre. I egenskap av teaterdirektör senare, tilldelades han en egen svit bestående av förmak, sänkammare och domestikrum i bottenvånningen på huset. Efter Gustav III:s död 1792 föll teaterbyggnaden i glömska. Teaterlogerna användes periodvis som bostad. Det var först när litteraturhistorikern Agne Beijer återupptäckte den orörda 1700-talsteatern på 1920-talet som scenen öppnades upp ett knappt årtionde senare. 

Den vackra handmålade scenografin används fortfarande på slottsteatern. 
Så här ser det ut när man står på scenen och blickar ut. "Scenen har ett genialt maskineri, helt i trä, som än idag drivs för hand. Gångspel, valsar, trummor, block, rep och motvikter får det stora maskineriet att arbeta. Det finns ett trettiotal scenbilder bevarade - en kulissvärld anpassad till 1700-talets repertoar" står det att läsa på slottsteaterns hemsida.
Den publika entrén upp till Teater Salongen. 
Vackra 1700-tals kostymer skapar den rätta atmosfären
Gripsholmsstol i grått
Detalj av herrkläder från 1700-talet.

Se mina tidigare inlägg

 

Foto: Ann-Charlotte, stiligahem.se

Drottningholm / Rokoko / gustavianskt / slott
#1 / / Birgitta Björkman:

Det är alltid så intressant att läsa Din blogg. Teater och musik är ju ett stort intresse i vår familj.Min man har sysslat med teater i olika former i stort sett hela sitt liv.Regisserat och spelat själv och undervisat på gymnasiet(drama). Vi ses på instagram! Kram Birgitta (bibjorkman).

Svar: God kväll Birgitta. Tack för dina vänliga ord. Så glad jag blir över att du gillar mina inlägg. Med din familjs stora musik och teaterintresse förstår jag att det här var särskilt intressant. Jag har sett väldigt mycket teater, opera och dans tack vare mina föräldrars stora kulturintresse och det är något jag alltid bär med mig. Önskar dig en trevlig söndagskväll
Ann-Charlotte Jönsson