/ Inspiration: stiliga hem /

Inspiration: Den blå hallen

 
Vi pratar en hel del här hemma om att måla om i hallen på lite sikt. Vi drömmer om att kunna flytta alla våra bokhyllor till ett framtida lantställe och göra om i hallen. Vi har visserligen pratat om empiregula väggar, men idag låter jag mig inspireras av schackrutiga golv, valnötsfärgade byråer och duckegg-färgade väggar. Jag är på det hela taget inne i en blå period just nu. Mina ögon söker sig till alla jordens aquafärger. 
 
1. Bergère i rosa sammet, Louis XVI stil, Auktionsverket. | 2. Takkrona "Maitenon" från Oscar & Clothilde | 3. Kruka "B.B.F Fishbowl" från Simply Scandinavia | 4. Silhuett, Tre fjädrar i svart plåt, Stockholm chambre | 5. Väggfärg "blue ground", Farrow & Ball och accentfärger i Vardo och Stone blue  | 6. Byrå från 1700-talet i jakaranda och lönn med mässingsförgyllda beslag, Bukowskis | 7. Ett runt kakelugnsskåp från Solgården. Bild  8. Schackrutigt golv "Chequers court" från Fired Earth. 9. Ljusstake, "orm" i grönt, Oscar & Clothilde | 10. Lagerträd |
 
Collage: Ann-Charlotte, stiligahem.se
/ Stiligahem besöker... / Uppåt väggarna /

Primadonnalogen på Drottningholms slottsteater

Under 1700-talet var Kina en stor inspiration i svensk inredning. Vi avslutar miniserien på Stiligahem i Primadonnalogen på Drottningsholms slottsteater. Den handmålade papperstapeten är ett svenskt försök i att efterlikna kinesiska dito med Livets träd som motiv. 

 

Livets träd representeras i de flesta kulturer som en symbol för både odödlighet och evigt liv, även i den kinesiska. I Kinesiskt konsthantverk symboliseras frukt, blommor och träd olika aspekter av livet. Exempelvis står pionen för skönhet, rang, högre social status, lyx och överflöd medan fåglar symboliserar solen och Solens Rike, dvs Kina. Så det är inte konstigt att det just är pioner och fåglar som är motivet på tapeten i primadonnelogen. Logen ligger i direkt anslutning till scenen på Drottningholms slottsteater, allt för att "the leading lady" ska ha nära till sin entré.

 
Den vackra spisen i Gotlandssten är tillverkad av stenhuggaren Lars Hjortberg. 
 
Inredningen på Slottsteatern idag är inte helt olik den på 1700-talet. I inventarieförteckningen för primadonalogen inredd 1788 står det: ”Klädd med pappers Tapeter, 1 st Rullgardin af Blått Lärft, 3 st Brun målade Läderstolar, 1 st Brun måladt bord, 1 st Spegel med 2 glas och förgyld ram, 1 st Eldgaffel, 1 st Ljus stake af mässing med sax, 1 st Nattpotta, 1 st Gulmålad Stol med rödrutigt Lärfs öfverdrag, 1 st Enkelt Sängställe med Cattuns omhäng, 1 st Bolster med randigt wahr och Fjäder, 1 st Långdyna med do do och do, 1 st Örngåt med do do och do, 1 st Madrasse med Ryskt wahr och Tagel och 1 st Cattuns Sängtäcke. Källa: Svenska Interiörer av Maria-Isabel Hansson, Gustavian förlag. 
 Den lilla rokoko spegeln och byrån som finns i rummet idag har tillhört drottning Lovisa Ulrika.
 
Vad är det för fågel som är avporträtterad? Jag tror det är en Kingfisher, Kungsfiskare, som i kinesisk symbolik betyder fred och framgång. Det kan också vara en näktergal, förstås.  Källa: Nationsonline 
 
Vacker detalj där man också ser att tapetvåderna vändspikades 
 

Liten ordlista 1700-talet

  • Cattun/ Kattun är en äldre svensk benämning för bomull. Väven är något tyngre än såkallad kalikå, som är lättare. Cattunen är tung men kan också vara ett  tunnare glättigare mönstrat bomullstyg.  
  • Lärft är ett slätt, ofärgat tyg av lingarn
  • Wahr är ett bolster/dyna med fyllning av exempelvis dun.

 

Se mina tidigare inlägg

Foto: ann-charlotte, stiligahem.se
/ värt en resa /

Pastoralt i Torpa vid Sommen

En av de svenskvackraste bygderna jag upplevt är Ydre i Sommenbygd. Jag blev alldeles tagen av det vackra böljande landskapet, de blå bergen i horisonten och vyerna över sjöarna när jag kom hit första gången 2007. By på by med sörgård, mellangård och norrgård, autentiskt, äkta och genuint. Bullerby på riktigt. Ett äkta ”småland” fast i Östergötland. När vi fann vårt Solåkra var det inte bara huset vi tyckte om, utan vi blev förälskade i hela bygden.  Sagolikt vackert på våren när man kör igenom kilometer av backar med vitsippor i sol, för att inte tala om sensommaren då hässjorna är tyngda av hö och korna feta och på vintern då de rödvita husen står mot snövit bakgrund.
Torpa kyrkby är en av de vackraste platserna i Ydre och kanske allra mest till Valborg då Kohagen är öppen och man har elden och vattnet å ena sidan och en vacker utsikt mot prästgården och de två ljuvliga röda 1700-tals lusthusen. Ägaren till den här prästgården blev så intresserad av prästgårdens historia när hen flyttade hit att det blev boken Svenska Prästgårdar. Här finns mycket att upptäcka.
Den vackra prästgården i Torpa
Det böljande landskapet i Ydre
Prästgården har två underbara röda lusthusbyggnader. Du ser den ena nästan längst till höger
Torpa kyrka
I det röda huset har konstnären Eva Boström utställningar och kafé
 
 
Värt att se i Ydre
För den som är road av historiska byggnader i vackra miljöer finns mycket att upptäcka i Ydre. Här är mina 6 favoriter
Asby
Asby är en charmig kyrkby och ett litet centrum i Ydre. Här finns flera sevärdheter. Här är några
  • butiken och kaféet Faster Olgas.
  • Hedners park är en fin och genuin sagopark för hela familjen där man kan leka och fika. Det är en mysig promenadstig som tar 15-20 minuter eller mer. Även ekdungen är en fin promenad
  • Vid sidan av skolmuseet finns Andrew Pettersson museet. Hans liv inspirerade Wilhelm Moberg till böckerna om utvandrarna.