/ Hos oss i stan /

Josef Frank "wellpappskåpet"

"En möbel ska stå på ben som är så pass höga att man kan urskilja gränslinjen mellan golv och vägg. En låda som vilar på golvet bryter denna gränslinje och minskar därmed rumsverkan" skrev Josef Frank i artikeln Rum och inredning i Svenska slöjdföreningens tidskrift Form 1934. En av mina absoluta favoritmöbler här hemma är "Wellpappskåpet, skåp 2192 ritat av Frank för Svenskt Tenn.
 
Skåpet formgavs av Frank år 1954 och har fått sitt namn efter den wellpappliknande fronten. Profileringen ger en skuggeffekt som ger möbeln liv och ett lätt intryck. Skåpet är lackat och har benstativ och insida i mahogny samt runda utanpåliggande gångjärn i mässing. Mitt skåp är en äldre variant tillverkad hos Eriksson och Söner i Vrena, de snickare som också gjort våra inbyggda skåp här hemma. Det större skåpet som jag har slutade att tillverkas vid millennieskiftet.
 
Det här skåpet har varit blickfånget i mitt hem sedan mitten på 90-talet och jag tycker lika mycket om det idag. Jag tröttnar aldrig på det. Och här i vår nuvarande våning har den fått ange tonen i färgsättningen. 
 
Äldre  2192:  Höjd: 140 cm, bredd: 110 cm och djup: 40 cm.
Nya 2192: Höjd: 125 cm, bredd: 82 cm och djup: 40 cm.
 Nu börjar solkatterna äntligen leka över väggarna. Äntligen är våren på väg
 
 På vårt skåp har vi kära ting. En orange burk jag köpt i Budapest, en svart lackburk från Moskva och en mask från Venedig. 
 
Foto: ann-charlotte, stiligahem.se 
 
Josef Frank / skåp 2192 / wellpappskåpet
#1 / / Weronica - Living by W/Days and Weekends:

Vilken fröjd att få ha en sådan klassiker i sitt hem! Roligt när ett föremål får sätta tonen för inredningen - och det gör detta skåp med den äran.

Svar: Jag är väldigt glad över mitt skåp och det bekräftar mycket av min egen designfilosofi. När man investerar i föremål så blir det inte slit och släng. Och när man kör #slowdecoration med några saker i taget hinner hjärnan hänga med. Det här skåpet lär jag ha hela mitt liv och aldrig tröttna på. Önskar dig en härlig arbetsvecka
Ann-Charlotte Jönsson