/ Inspiration: stiliga hem /

Vive la difference

Länge leve mångfalden, också i inredningen. Jag kategoriserar min blogg i genren klassisk. Det innebär en strävan mot en hållbar inredning som håller genom årtionden, snarare än ett motstånd mot ny design. Stiligahem är å andra sidan inte heller en trendblogg, även om jag ser trender ganska tydligt. Och förstås också påverkas. Jag gillar både nytt, retro och antikt. Ibland färgar trendstylingar mig också så att jag har svårt att se om det är något jag gillar. Som nu.
 

Jag skulle vilja ha en mörkgrön detalj till vårt lindblomsgröna kök, men dissade en hel hylla med ganska fina saker i mörkgrön marmor idag för att det gått inflation i marmor och mässing. Det har varit så trendigt och genomsyrat tusentals bilder att jag inte kan se skogen för alla träden. Det kanske ändå var rätt färg, rätt material men fel form för mig. Jag har blivit sådan som oftare avstår än köper något jag riskerar att tröttna på. Samtidigt beundrar jag vänner i bloggvärlden som loppisfyndar. Weronica gör ständiga finfynd på loppis och bjuder alltid på kreativt formsäkert mönsterkaos. Love it.

Så jag funderar ett tag till och bläddrar i min analoga mapp med inspirationsbilder från tidernas begynnelse. Jag surfar min klassiska hemnetrunda och så  fångas jag av det här hemmet. Färg, kreativitet, skojiga kombinationer. Nytt, retro och antikt. Inspirerande. Jag är själv lite mer stram i kombinationerna, men ändå bultar mitt hjärta. Dessutom är huset byggt 1910 i nationalromantisk stil som jag älskar. Och ritad av Lars Israel Wahlman, som formgivit min bröllopskyrka Engelbrektskyrkan. Jag sparade ned bilder och påbörjade ett inlägg, men annat kom emellan. Och jag ser att några fler än jag redan gjort inlägg  med bilder från huset. Jag bloggar ändå. Jag har fler ideer än bloggtid just nu. Och så är det. Och det får ta sin tid.

Huset genomsyras bland annat av en stor samling ikoner. Ni vet färgstarka guldiga bilder på jungfru Maria och olika helgon med gloria och allt. Ganska långt från såpad ask och pastelliga kulörer som är på modet 2017. Här råder den egna, men klassiska stilen. Påverkad men inte störd av trender. Och jag gillar att ägarens kärlek till ikonmåleri får ta plats och forma hemmet, fastän hen bor i ett av världens mest sekulariserade städer. Att tro är otrendigt. Det ger mig mod. Det här hemmet ger mig inspiration till att utforska min egen röda tråd och att gripa tag i egna drömmar, som den om en samling Wilhelm Kåge eller En vitrin fylld av Famille Rose. Hoppas du också får inspiration. 

Den här rutiga trappan åker rätt ned i inspirationsmappen. Jag älskar denna bruna färg och så otroligt läckert med de diagonala schackrutorna. Extra fint tillsammans med en mjuk smaragdgrön väggfärg i trappan ned. Genomtänkt
En hel del föremål från Svenskt tenn; som ljusstakar, Per Öbergs bord och Hortuskrukan känns klassiskt men ändå inte allt för förutsägbart.
Härligt med konstverk som får ta plats
Bestlitelampor, ekollonvaser och en skål Muselmalet gör sig fint tillsammans med de antika ljusstakarna i marmor och brons. 
Serge Mouille-lampan i taket och antika mattor 
En maffig Empire / Biedermeijerbyrå kan man hitta förhållandevis billigt eftersom det är en ganska stor och tung möbel. Men här är den bara hur snygg som helst.
Ytterst inspirerande att låta ikonerna ta plats. Fint att det guldiga tas upp i gardinen och vågat en orange sänggavel. Helt rätt orange. Det hela lugnas och jordas med ett svart överkast. Och bruna sängbord. 
 

Foto: Bjurfors

#1 / / Weronica - Living by W:

Tack för fina ord! Jag har bestämt mig för att frigöra mig lite från det där "andra har redan visat, så det blir repris om jag också gör det". Det gjorde mig inget att jag redan tittat på dessa bilder, eftersom du gav en personlig vinkling på dem och kommenterade på ett sätt som gav mervärde. Jag ser alltid fram emot ett nytt blogginlägg här!

Svar: Tack Weronica, det är bara glädje att få tipsa om din fina blogg. Det finns en strävan nog hos oss båda att inte visa det breda. I det har vi också funnit varandra på flera plan. Tack för alla dina uppmuntrande ord. Och så vill jag passa på att önska dig en bra vecka
Stiligahem