/ Lusthus /

Swedenborgs lusthus på Skansen

1740 stod det här lusthuset i naturvetaren, författaren och tänkaren Emanuel Swedenborgs (1688-1772) trädgård på en Malmgård på Hornsgatan i Stockholm. Enligt traditionen spelade just det här lusthuset en central roll i Swedenborgs andliga liv. Här ska många av hans visioner och andliga samtal ägt rum. Sedan 1896 är huset placerat i en himmelskt betagande miljö, nämligen som fond till Skansens fantastiska rosengård. Det är en av mina absoluta favoritplatser i Stockholm  dit jag ofta beger mig i juli när rosorna blommar. 
 
Rosengården är ritad av den historiskt kunnige trädgårdsarkiteten Walter Bauer på 60-talet och för tio år sedan gjordes en nyomläggning av de sexton kvarteren. Sedan dess är det en fantastisk blomsterprakt här. Tolv av kvarteren är helt kvadratiska och omges av lågt klippta buxbomshäckar. De övriga fyra är rektangulära. På sommaren ställs fyra vita marmoränglar ut i kvarteren. De fyra symboliserar de fyra elementen, luft, eld vatten och jord. 
 
Lusthuset är väldigt sällan öppet, men i huset finns det både möbler och en orgel från Swedenborgs tid, vilket gör besöksmålet på Skansen till lite av en vallfärdsort för Swedenborgianer världen över. Swedenborg såg trädgården bokstavligen som ett paradis, en lustgård där planterandet blev en symbolik för återfödelse. Så det är inte mer än rätt att lusthuset är placerat här.
 
Så här såg Swedenborgs trädgård ut. Lusthuset var ihopbundet med ett bibliotek på den södra sidan, som var som ett slags tempel för Swedenborg. Björn Sahlin har skrivit om Swedenborgs trädgård i kvarteret Mullvaden på söder. För den som är historiskt intresserad av trädgårdar är det mumma att läsa om hur trädgården var planerad. Illustration: ur Björn Sahlins skrift om Swedenborgs trädgård 
 
Flera inlägg om lusthus
En del drömmer om växthus, men jag drömmer om ett eget lusthus i en framtida trädgård. Det är något med lusthus som fångar mitt intresse och nyfikenhet. Jag har skrivit om dem många gånger förut, men nu har jag skapat en egen kategori och flyttat över mina tidigare inlägg. Hoppas du gillar dem. 
 
 De gula hus i olika kulörer vi så starkt förknippar med Stockholm är inget annat än en imitation av sandstensfasaderna på kontinenten som blev så populär på 1700-talet.Swedenborgs lusthus är på så sätt också ett bra exempel på färgsättning vid den tiden med den stenimiterade grå färgen och i kombination med bruna detaljer. Det här är ett alldeles bedårande symmetriskt lusthus.
 
 Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem.se
 
lusthus / skansen
#1 / / Carl-Henric Malmgren:

Håller med - ett av de vackraste husen på Skansen i min mening!

Svar: Skogaholms herrgård är annars mitt favorithus på Skansen, men hela miljön runt Swedenborgs lusthus är så fin. Jag tycker mycket om den platsen. Hoppas att det är väl med dig och familjen. Ha en riktigt bra jobbvecka
Stiligahem