/ värt en resa /

Värt ett besök: Vår Gård Saltsjöbaden

Vår Gård i Saltsjöbaden hör till den typen av konferenshotell som jag gärna återkommer till. Jag var här för 6-7 år sedan och nu var det dags igen. Här på väggarna hänger en av de finaste konstsamlingarna med verk av 1900-talets främsta konstnärer i Sverige. Bara i entrén hälsas man välkommen av en gigantisk Isaac Grünewald, en fontän av Carl Milles och en Olle Baertling. Första gången blev jag helt tagen. Tänk att det finns. Förutom konsten så bjuder det här konferenshotellet på fantastiskt god mat och sköna vyer. Ett ganska perfekt konferenshotell helt enkelt.

Det var familjerna Wallenberg och Thiel som skapade Saltsjöbaden och bildade Saltsjöbanans järnvägsbolag för att folk skulle kunna ta sig ut. Bröderna Ernst och Arthur Thiel köpte två grannfastigheter på Sjöudden i Saltsjöbaden och uppförde 1892 villorna Bikupan och Ackevillan i området de kallade "Vårgård". Kooperativa förbundet köpte husen 1924 och ändrade namnet från "Vårgård" till "Vår Gård", rev några av husen för att bygga kursgården. Industrimannen John Bernströms, vd för Separator AB, Bernströmska villan, som numera kallas Villa Skärtofta är en del av nuvarande Vår Gård. 

En mäktig entré in i Villa Skärtofta. Jag gillar att de behållt originalinredningen och färgsättningen, men uppdaterat möblerna med moderna tyger och nutida belysning. 
Jag är väldigt förtjust i chokladbrunt och föll pladask för golvet och för att man valt nutida textilier som ändå känns klassiska. 
En av de verk som jag föll för mest var den keramiska väggen av Stig Lindberg. Här är han uppenbart inspirerad av kubismen och Picasso, men i Lindbergs händer blir det mer återhållsamt och rafinerat, och det tilltalar mig, mer än jag faktiskt skulle tro. Och om du frågar mig hör den här väggen till det bästa jag sett av Stig Lindberg. Det är i det här verket jag förstår hans storhet och genialitet.
Till och med trapporna är utsmyckade. Detaljer som den här underbara tuppen.
Vår Gård är inte bara 50-tal. Ett sånt här fint bibliotek hittar man i Villa Skärtofta.
Utsikten från mitt fönster en grå höstmorgon
Redan i entrén möts man av konst. Det jag gillar mest är att man ständigt uppdaterar miljön i samma anda, med det bästa från nutida svenska producenter. Därför känns miljön aktuell. 
Det gröna i Axel Törnemans underbara målning plockas upp av en fin Wilhelm Kågesamling på bordet. Riktigt snyggt tillsammans med Mats Theselius fåtöljer Bruno från Källemo.
 
Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem.se
hotell / konst / konstnärshem