/ I säsong / Inspiration: stiliga hem /

Royal Copenhagen julebord af Ole Yde

Flora Danica i Marie Antoinette-version i modeskaparen Ole Ydes tolkning. Foto: Royal Copenhagen 
 

I juletid gör sig mitt danska arv särskilt påmint. Vår julafton börjar på kvällen med gemensam middag och ett festklätt sällskap. Vi äter anka med karamelliserade ”brunede kartoffler” och rödkål och ris-a-la-malta med körsbärssås. Desserten intas på den här från Royal Copenhagen.  Blågula flaggspel har aldrig kommit över tröskeln till jul i mitt föräldrahem, fastän pappa försökt få in landskapsflaggor i granen. Men där har min danska mamma satt ned foten. Det säger sig själv att den danska flaggan som är röd och vit är betydligt mer passande. Och så har det varit. Vi kör rött, vitt och guld.

 

I min familj är julens tradition med middag något som barnen har fått anpassa sig till – inte tvärt om. Den viktiga julklappsutdelningen sker alltså efter middagen, efter kaffedrickandet och julsångandet. Det är nog ganska ovanligt. Den viktiga julklappsutdelningen är den som sker med verser och mellan mig, mina syskon och föräldrar. När barnen var mindre orkade de ju förstås inte vara med, så det finns en viss magi i den här stunden där de får delta i de vuxnas glada fest. Jag tror att det är sunt att allt inte alltid är på barnens villkor. Självklart får vår son sina julklappar under förmiddagen här hemma och så brukar vi gå till kyrkan för julbön följt av en egen jullunch och promenad. Och mina syskon har också utvecklat egna traditioner anpassade efter den stora middagen.

 

Julborden på Royal Copenhagen har varit en del av min uppväxt. Jag har alltid med spänning sett fram emot tolkningarna. Och när jag under 90-talet jobbade på Danmarks turistråd och när jag bodde i Köpenhamn så var jag alltid där på plats. Så istället för det inlägg med ihopplock av julinspiration från både här och där som jag tänkt, dedikerar jag ett helt inlägg till den danske modeskaparen Ole Ydes version av Royal Copenhagens julbord. Tack Weronica som tipsade om att detta i fredags. 

Ostron, pärlor, strutsfjädrar och Flora Danica blir en härligt dekadent jul
 
Som en sagovärld av överflöd
Foto: Pressbilder med tillåtelse från Royal Copenhagen 
jul
#1 / / Weronica - Living by W/Days and Weekends:

Fint att läsa om era traditioner. Visst var den här dukningen något utöver det vanliga? Som sagt - överdådigt, men ändå en inspirerande ton och så gott för ögat. Jag har endast köpt några loppis-ting till jul hittills. Svenskt Tenns släpp detta år var inte riktigt min kopp te. Jag sparar nog mina slantar till något mer klassiskt - jardinjären är så vacker.

Svar: Hej Weronica, så kul att du gillade mitt inlägg. Jag tycker att just den här dukningen var väldigt inspirerande. Jag håller med dig om att det var väldigt inspirerande. Kreatörens point of view var så tydlig och det är inspirerande. Det gav mig en infallsvinkel att flytta över till min egen smak och min egen färgpalett.
svenskt tenns jul var inget vidare alls. Och när jag förstod hur begränsade Carina och Jens varit i utgångspunkten - de fick en låda med pärlor och föremål - så förstår jag också varför. Jag är annars i stor beundran av båda deras kreativitet. De gjorde helt enkelt det bästa av saken. Jardinjären är jag glad över att ST tar upp i produktion igen. Jag har sett den på auktion emellanåt och klämt och känt. Nu åker den helt klart upp på inköpslistan. Det gör även en kortleksask som de släppt...

Ha en riktigt trevlig vecka
Ann-charlotte
Stiligahem.se