/ Inspiration: lantliv /

inspiration: Så får du ett ombonat sovrum

Här i det storblommiga sovrummet på landet sover man gott. Att vakna upp här är som att vakna ur en törnrosasömn, mitt i en blommande trädgård där det ständigt är sommar. Till och med när det är vinter och kallt i huset känns rummet ombonat.
 
Vi var båda ganska överens om hur vi ville ha det här: Blommiga tapeter, sa maken, ja, som en rokokodröm fyllde jag i. Och så blev det. Sängarna kommer från den gård min farmor växte upp på och är snickrade av gårdens snickare i empirestil någon gång på mitten av 1800-talet. 
Sängarna och pottskåpen från farmors föräldrahem.
Trasmattor vävda av makens farmors väninna och gardinerna från Svenskt Tenn.
Skrivbordet har jag haft sedan jag föddes. Det finns en bild på mig som nyfödd där jag vägs på det här skrivbordet. Den passar så bra till den lilla gustavianska spegeln.
 
Foto: Stiligahem.se 
/ Trädgård / Veckans accessoar /

Ljuva uteliv: Utemöbler i Louis Seize

Foto: Chelini.it
Nu längtar jag ut, till uteliv, grillkvällar och ljumma kvällar. Kanske är det tröttheten efter Eurovision som får mig att längta extra mycket efter en solsäng? Det svenska utbudet av utemöbler ter sig ganska likt. Och jag skulle bra gärna vilja ha något annorlunda. Italienska Massant säljer snygga utemöbler i Rokoko och Louis seize stil, och det är mer min stil.
 
En kopp te och den här Louise XVI-stolen vore inte så dumt. Foto: Massant
Eller varför inte den här, Regency solstolen, i skuggan efter en lång dags ogräsrensning. Foto Massant
 
 
 
/ värt en resa /

Stockholmstips: 2 x Haute Papier

Den vita papperskollektionen, Haute Papier, visas på Dansmuseet. Foto: Karolina Henke
 
Såg du Eurovision Song Contest i helgen och förundrades över de fantastiska vita kreationerna? Nu har du möjlighet att studera dem närmare i en kommande utställning på Dansmuseet. Även på Livrustkammaren fäster man blicken på papper, denna gång Renässansklänningar.
 
I utställningen "Everything you can imagine is real" kan du se Bea Szenfelds fantastiska vita kollektion, "Haute Papier" på Dansmuseet. De handgjorda kostymerna, är skapade med sax, lite tejp, snöre och tusentals vanliga A4-papper. De fantastiskt opraktiska kreationer har burits av artister som Lady Gaga, Laleh och Kungliga Operans dansare, sångare och musiker. För första gången visas nu en stor del av kollektionen i Stockholm på Dansmuseet i en utställning som pågår mellan 27 maj – 21 augusti 2016.
Den vita papperskollektionen, Haute Papier, visas på Dansmuseet. Foto: Karolina Henke
 
I utställningen "Renässansmode i papper - familjen Medici utanför ramen" får vi en inblick i den mäktiga Medici-familjen genom Isabelle de Borchgraves magnifika skapelser. Genom 28 handmålade pappersdräkter i naturlig storlek förmedlas prakten från det florentinska renässanshovet på Livrustkammaren. Detaljer som handskar, skor och håruppsättningar är också gjorda i papper. Isabelle de Borchgraves är en belgisk konstnär och skulptör. Hon har även varit verksam som designer och gjort klänningsdetaljer åt modeskaparen John Galliano när han var chefsdesigner för modehuset Christian Dior. Utställningen öppnar på Livrustkammaren den 16 september och visas fram till 19 mars 2017
 
Maria av Medici, dotter till Cosimo I 1519- 1574  och Eleonora av Toledo 1522-1562, dog redan som 17-åring. Maria klädd enligt senaste mode, i blå klänning med hög ståkrage med blomsterdekorationer och pärlor. Foto: Andreas von Einsiedel
 
Vilka var familjen Medici?
Medicéernas rikedomar medförde att de blev Europas främsta renässansmecenater under 1400- och 1500-talen. Familjen, ursprungligen från den toskanska landsbygden blev en välbeställd borgarsläkt i Florens redan på 1200-talet. Familjen Medici styrde Florens under stora delar mellan 1434-1737.  En gren av Medici blev genom handel och bankaffärer en av Europas rikaste familjer. Bankverksamheten organiserades i firmor och utlandsfilialer. Huvudmannen, Cosimo d.ä., tog makten i Florens 1434. Cosimo (den store) 1569 upphöjdes till storhertig av Toscana. Hans ättlingar styrde Toscana fram till 1737. Till familjen Medici hörde även fyra påvar, Leo X, Clemens VII, Pius IV och Leo XI, och två franska drottningar, Katarina av Medici och Maria av Medici
Eleonora av Toledo, gift med Cosimo I, storhertigen av Toscana. Hon är klädd i en fashionabel och elegant vit klänning i silkessammet med mönster i svart och guld. Alla element som Chanel formgav på sitt eget sätt, kan man hitta här: kombinationen av guld och pärlor, siden, sammet och hårnät, säger Isabelle om skapelsen. Foto: Andreas von Einsiedel