/ Inspiration: lantliv / Min guide till... /

Lantliv: Bygg en sovkoja i rummet

Finns det hjärterum... på landet gäller det att tänka smart kring sovplatser och få till dem på så många olika ställen som möjligt. Övervåningen på vårt lantställe har två rum; ett sovrum och så en övre hall där vi har byggt en sovalkov. Då kan man få fler sängplatser utan att ta ett helt rum i anspråk. 

Vår kajuta upptar en knapp fjärdedels rum. Resten är ett tänkt tv-rum/lekrum för Sonen, med en sittgrupp. Jag skriver tänkt, för vi har visserligen både tv och inkopplingsmöjligheter här, men vi ser aldrig på tv. Sonens kajuta är en del av rummet, men är man där känner man sig ändå avskiljd. 

Vi gjorde vår alkov som dubbelsäng vilket är att rekommendera. När min systers tre barn var yngre låg de alla tre här på tvärsan med fötterna ut mot öppningen. Under kojan har vi en utdragbar låda där vi förvarar extra täcken och kuddar. Här får både sonen och en kompis gott om plats .

Här kan sonen sitta och leka för sig själv på morgnarna. Och när vi är här om vintern brukar vi faktiskt alla tre sova här den första natten. Kaminen värmer hela övervåningen på en halvtimme från helt utkylt.
Gör man en dubbelsäng får man en bra väggyta som ger ytterligare den där rum i rumkänsla
Här kan man ligga och lyssna på Sommar i P1, gå två meter och plocka körsbär direkt från fönstret
 

Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem.se

sovloft / sovrum