/ Arkitekturhistoria / Lusthus /

Fredrik Bloms flyttbara lusthus

En rosa empirskapelse ligger på toppen av den enda kullen på Gärdet. Byggnaden heter Borgen, eller till och med Kungliga Borgen och ritades av arkitekten Fredrik Blom 1818-1822 på uppdrag av Karl XIV Johan. Den 11 maj 1818 kröntes Karl Johan och redan följande dag höll han en stor trupprevy på Gärdet.


Kungen bodde på Borgen under perioder då det vara militära övningar på Gärdet, men den användes också för baler och fester. Byggnaden är sinnrik och en av Sveriges första prefabricerade hus. Den byggdes i moduler och fraktades sedan för att monteras på kullen. Tanken var att man skulle kunna flytta byggnaden om det behövdes. Blom använde samma metod när han byggde det Rosendals Slott, som stod färdigt 1826. 

Fredrik Blom ritade flera fantastiska lusthus i empirestil. Bland annat Djurgårdspaviljongen på Skansen, Tullgarn och ett vid Rosendals Slott. Det här är en skiss på ett av hans lusthus. Förlagan fanns på en innergård på Götgatan men som dessvärre vansköttes och revs. Illustration: Willers restaurering
Foto: Interiör på Kungliga Borgen möblerat av Erik Edelstam från L.Edelstam Konst & Antikviteter på uppdrag av Gods & Gårdar. Foto: Klas Sjöberg.

 

Nyfiken på mer om arkitekten Fredrik Blom

Fredrik Blom har bland annat ritat Skeppsholmskyrkan, nuvarande Eric Ericssonhallen, Kastellet på kastellholmen och Rosendals Slott. Du kan läsa mer om honom i Thomas Roths bok (2009); Fredrik Blom: Karl Johans arkitekt som är utgiven på Bokförlaget Atlantis. 

Läs också Stiligahems populära stilskola om empire

 
Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem, där inget annat anges

 


empire / lusthus / paviljong