/ Antikviteter / Min guide till... / Veckans accessoar /

Allt du behöver veta om porfyr

Smörask och ett par saltkar i Älvdalsporfyr från 1820-talet. | Foto: Lauritz

Under empiren, den svenska Karl Johan perioden, blev föremål i porfyr väldigt populära. Det är kanske inte så konstigt eftersom man då vurmade för det antika Rom. Ordet porfyr kommer nämligen av grekiskans "porfyreos" som betyder purpurfärgad. Den lila porfyren kom från Egypten och var mycket populär i det antika Rom. Högglansiga urnor, smöraskar, saltkar, mortlar och ljusstakar med mässings- eller brännförgyllda detaljer från svenska Älvdalen nådde utanför Sveriges gränser på 1800-talet och är än i dag populära på internationella auktionsmarknaden.
 
Jag är själv otroligt svag för de högblanka brunsvarta stenföremålen med vackra ljusa fläckar. När jag köpte mitt matsalsbord som student på slutet av 80-talet lät jag måla det mörkgrönt och stänkmåla det för att efterlikna just porfyr. På den egna önskelistan står ett par saltkar eller en smörask. Och det pampigaste porfyrföremålet, måste väl ändå vara vasen utanför Rosendals slott. 
Sengustaviansk urna med lock i brännförgylld brons från 1800-talets början. | Foto: Bukowskis

Ett par saltkar från 1800-talets början i tinguait med nefelinkristaller. Foto: Bukowskis 
 
Vad är porfyr? Porfyr är en magmatisk bergart, det vill säga en vulkanisk bergart som bildats genom att magma stelnat för 1,7 miljarder år sedan. Den kännetecknas av en brunsvart massa med fläckar av kvarts eller fältspad. Men det finns föremål i andra färger också, exempelvis röd, brun, mörkgrön och grått. Porfyr är hårt som stål, som rubiner eller safirer. På Mohs tiogradiga hårdhetsskala hamnar porfyren på sju, vilket innebär att den kan slipas och poleras till hög glans. Den mest kända porfyren kommer från Älvdalen i Dalarna, men bergarten förekommer bland annat i Egypten och i Ryssland.
 
Älvdalsporfyr synonymt med Karl Johan
Det finns närmare 10 kända porfyrbrott i Älvdalen, varav Blybergsbrottet är det största. Älvdalens Porfyrverk startades 1788 av Erik Hagströmer. Det var ett sätt att råda bot på den hungersöd som rådde i området. Under åren 1818-1856 ägdes Elfdals Porphyrverk av kung Karl XIV Johan, alltså mr Karl-Johan-stil. Det var nu som de mest magnifika pjäserna tillkom, som Rosendalsvasen och Karl Johans Sarkofag. Som mest arbetade 75 man med porfyrhanteringen i Älvdalen. Idag bedrivs porfyrsliperi i liten skala - och det handlar mestadels om smycken. 
Rosendalsvasen vid Rosendals Slott i Stockholm väger 9 ton, exklusive granitsocken. Arbetet höll 40 man sysselsatta under tre år (1823-25). Färdigställandet tog 3 500 dagsverken. "Porfyrvasen" vid Rosendal är i granitell. | Foto: Panoramio
 
 
Nyfiken på mer
Karl Johan / empire
#1 / / Amanda Eriksson:

Åh vilka fina saker:)

Svar: Tack så mycket. Så kul att du gillade inlägget. Trevlig söndagskväll
Stiligahem.se

#2 / / Helene:

Det är snyggt! ^^

Svar: Så kul att du också gillar Porfyr. Trevlig söndaf
Stiligahem.se