/ Inspiration: stil- och designikoner /

3 x Eero Aarnio

60-tals design när det är som bäst stavas E e r o  A a r n i o. Hans tre mest kända och lekfulla stolar i plast är precis lika innovativa och iögonfallande idag, som de var när de skapades. Fortfarande använder man Eeros stolar i sci-fi filmer. Jag pratar förstås Ball chair, Pastil chair och Bubble chair som skapades under en fem-årsperiod och som kommit att bli synonymt med den popkulltur som var stilrådande under 60-talet. För den som vill skapa ett hem i 60-talsstil är en Aarniostol oumbärlig. Pausa i mellandagsledigheten och hämta inspiration till en nyårsfest på rymd- eller James Bond-tema. Här kommer en introduktion.
 
Den finska formgivaren Eero Aarnio, född 1932, är en av 60-talets stora innovatörer och pionjärer när det gäller plast. Han ville bort från de traditionella konventionerna inom formgivning och började på sextiotalet experimentera med plast i organiska former och starka färger. Resten är så att säga designhistoria. Han själv förklarar att idéerna kommer till honom från olika utgångspunkter. Antingen från en ren dröm eller en föreställning. Det kan också handla om en längtan att lösa ett problem, uppdatera en produkt eller helt enkelt skapa ett behov.  "Puppy" (2005) för Magis är ett av hans senaste succéer och ett bra exempel på det senaste: "Ingen behöver den, men så många vill ha den", säger Eero. 
 
Här sitter Eero i sin Ball Chair . Foto: Eero-Aarnio.com
 
Ball Chair "Pallotouli" (1963) för Aarnio originals | Det var längtan efter att skapa ett rum i rummet i den första egna lyan som blev den ikoniska Ball Chair som väl närmast är ett möte mellan möbel och arkitektur. Till sin hjälp hade han sin fru Pirkko. Den första prototypen i fiberglas, med en röd telefon installerad, finns fortfarande i hans hem. 1966 presenterades stolen på den internationella möblemässan i Köln. Det blev en sensation och Aarnios internationella genombrott. Ursprungsfärgerna är vit, röd, svart och orange.
 
 
Pastil Chair (1967) för Aarnio originals | Formen är förstås inpirerad av en godispastill, men idén kom från att göra något av det tomma utrymmet i Ball chair. Tänk om man kunde nyttja utrymmet och skeppa två stolar. Därför är diametern i pastillen den samma som öppningen på the Ball Chair. 1968 vann stolen the American Industrial Award. 
Två fåtöljer i en - Ball och Pastil. Foto: Eero Aarnio Archive
Aarnios döttrar Rea och Marja-Leena i början av 70-talet. Foto: Eero Aarnio Archive
 
Bubble Chair (1968) för Arnio originals | Det var insikten om att det inte gick att göra en genomskinlig snygg fot, som gav idén om den hängande Bubble chair. "Jag hade en idé om en transparent boll, där ljuset flödar från alla håll. Bubblan är blåst, precis som med såpbubblor, fast i akryl. Trots att bubblan är genomskinlig sväljer den ljud. Och man känner sig skönt omsluten i den. Och den passar lika bra ute som inne. 
 
Space age - rymdåldern
När man 1969 landade på månen var det kulmen på den rymdfascination som ägde rum under slutet av 50-talet och under 60-talet och som präglade mode och inredning under årtiondet. Pierre Cardin och Paco Rabanne var två av de modehus som visade futuristiska kläder i nya material. 
 
Mer om Eero Aarnio
 
 
 
1900-tals design / 60-tal / Eero Aarnio / plast / skandinavisk design
#1 / / Margareta Widell:

Min son är stolt ägare till en Bellchair med orange klädsel , kryper gärna in i den när jag är på besök. Perfekt för musiklyssnande.

Svar: det är verkligen en stol man gärna kryper in i. Skulle gärna kunna tänka mig den om jag flyttade till ett boende där den passar. Ja, faktiskt skulle jag kunna tänka mig alla tre stolarna. Hoppas att du har haft ett trevligt nyår. God fortsättning på det nya året
Ann-Charlotte Jönsson

#2 / / Margareta Widell:

Ursäkta felstavning...Ball chair.