/ Lusthus /

Lusthusdrömmar på Stallmästaregården

 

Lusthus är lite av ett återkommande tema här på bloggen. Det är ett av mina favoritmotiv i trädgården skulle man nog kunna säga. Och ett eget lusthus står högt upp på drömlistan hos mig. Helst ska det förstås ha en vacker vy, som Drottning Kristinas Paviljong vid Stallmästaregården vid Brunnsvikens strand, men inte helt nödvändigt. Man kan skapa sig blickfång med enkla medel. Kopplingen till Drottningen berättar jag lite längre ned. 

 

Sonen har börjat intressera sig för att dricka te (och kaffe också för den delen) så jag försöker inviga honom i min helgte-ritual som består av en god bok, magasin och/eller iPad i gott sällskap av en kanna te under eftermiddagen. Det är något av en helig stund av avkoppling, fri från måsten och där hjärnan kan förkovra sig och tänka fritt. I teorin funkar det bra, i verkliga livet "not so much" med en hyperaktiv son. Men det är mysigt ändå. Ett lusthus måste vara det optimala stället för eftermiddagsteet. Som en utflykt i den egna trädgården.

 

Jag gillar den här typen av rum. På landet har jag flera favoritställen i trädgården, förutom uteplatsen. Förmiddagar på altanen vid gästhuset, tidiga våreftermiddagar vid förstukvisten och så vidare. Det ger olika perspektiv på trädgården och inspiration till nya projekt.

Här skulle jag inte ha något emot att slå mig ned. 
Symmetri när det är som vackrast. Det lilla lusthuset kallas Drottning Kristinas Paviljong. Hon brukade ordna jakter och ridturer i trakterna av Brunnsviken. När hon 1645 år passerade Stallmästaregården med sitt följe, blev hon så hänförd av platsens skönhet att hon beslöt sig för att fira midsommar i salen hos stallmästaren. Ryktet spred sig och det blev startskottet för Wärdshuset.
Den fina skylten på Stallmästaregården är som ett litet smycke i sig. Stallmästaregården är ett underbart litet boutiquehotell med drygt 40 rum  med tillhörande wärdshus. Den mest kända krögaren här måste väl ändå vara Tore Wretman.
Färgsättning a la 1700-tal. Fina detaljer som den lilla spetskanten och som pärlor på de vackra fönsterluckorna.
Jag var bara tvungen att fånga den här vyn också
Den här dagen var huset öppet och dukat. Vilken lycka. Här ser man färgsättningen och de vackra målade panelerna och stolarna som är perfekt patinerade.
Takmålningar. Finast är den lilla molnmålningen överst. Det drömmer jag själv om nämligen.
 
Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem.se
 

1600-tal / 1700-tal / hotell / lusthus