/ Inspiration: lantliv /

Lantligt: Fem enkla sätt att förnya ditt kök

Jag tillåter mig att bli lite nostalgisk och tittar på bilder på vårt lantställe. Så här ser det aldrig ut i vårt kök på landet. Bara när vi kommer och åker. Det här är husets hjärta där allt samlas: gräs såväl som prylar. Det är väl så det ska vara med kök. Det här rummet såg helt annorlunda ut när vi flyttade in, men ändå inte. Vi har gjort ganska mycket, men det mesta handlar om färg. Jag vill spara några av våra bästa idéer och samtidigt påminna mig om hur fint man kan göra det med små medel. Hoppas att det inspirerar dig.


Den andra sidan handlar om att jag ogärna slänger saker som fungerar. Det kök som fanns i vårt hus var ett sådant, ett kvalitetskök helt i trä. Däremot ogillade jag både den brunbetsade färgen och de tillkrånglade beslagen som fanns. 

5 saker som förnyar ditt kök

1. Måla om skåpsstommarna. Det går att skicka bort luckorna på sprutmålning för en slitstark och hållbar yta. Vi valde en vacker pärlgrå linoljefärg från Kulturhantverkarna. Att måla med linoljefärg är inte alls svårt. Det man ska tänka på är att måla tunna lager. Första varvet ser "flammigt" ut, men fördelen är att man bättrar på där det saknas. 

2. Byt beslag. Det mesta kan åstadkommas genom att byta beslag. Jag lägger gärna en krona extra på beslag i gedigna material och med en skön tyngd och känsla. På landet ville vi ha en modern 1700-talskänsla och enkla beslag. Så det blev några liknande de här antikbehandlade öglorna från Nacka byggnadsvård

3. Måla kakel, kakelfog och golv. Det går alldeles utmärkt att måla både kakel och fog. På landet hade vi ett helt vanligt standardkakel, inget kul kanske, men helt okej. För att göra kaklet lite mer osynligt målade vi fogarna med vit färg. Skillnaden blir så stor och det känns som ett nytt kök. På mina föräldrars lantställe fanns ett riktigt 70-talskakel och i stället för att byta det så målade vi. Det höll bättre än väntat faktiskt i över tio år. Det fanns en ful fläck i vårt kök, som inte gick bort trots att vi slipade, så vi målade hela golvet i stället. Det blev så bra!

4. Belysning. Vi satte in bänkbelysning och en takspot för att skapa en mysigare stämning i rummet. Små detaljer och punktbelysning är A och O för att skapa en hemtrevlig känsla. 

5. Utgå från det du har när du piffar. Den blå matsalsgruppen hade vi redan. Vi hade en hel del "över" när maken och jag flyttade ihop våra hem. Det var utifrån den som vi satte färgerna i köket. Grått har vi haft genomgående i hela huset på lister och detaljer och gult, tja det är ett fint komplement. 

 
 
Vi knackade bort standardkaklet och vitkalkade området. Järnspisen svärtades och vi målade hela toppskivan svart för att skapa en enhetlighet
 
Så här såg köket ut när vi köpte. 
 
Så här såg järnspisen ut
Halvvägs
 

 

byggnadsvård / kök
#1 / / Karin :

Vilken otrolig skillnad i köket med så små förbättringar! Jättefint!
Trevlig helg!

Svar: Nu när vi tittar på nytt ställe gäller det att komma ihåg att vi är rätt bra på att få till den känslan vi själva trivs med. Kul att du gillar det vi gjort här. Trevlig helg
Stiligahem.se