/ Hos oss i stan / Veckans accessoar /

Kan en liten pryl verkligen ändra allt

Den femtonde september firar vi tio-års-jubileum, den här våningen och vi. Fortfarande kan jag hitta nya favoritplatser och vrår. Det är prylarna som gör det - faktiskt.

Vi skrev kontrakt med köparna till vårt Solåkra i fredags och flytten går den 1 november. I väntan på att hitta nästa plats ska allt magasineras. Så vi har tagit hem en hel del grejer - saker vi behöver hemma och sånt vi är lite extra rädda om.

Det här lilla stil-pelarbordet är ett av dem. På landet brukar vi flytta runt det efter behov och i stan saknar vi småbord. Så jag tänkte att det kunde vara bra att ta hem på prov.

Sedan i söndags är det här min nya favoritplats. Här har jag plats för min kopp kvällste, inspiration och en perfekt vy. En pryl förändrar inte livet, men det kan ändra perspektivet - och en plats som varit okej, kan bli underbar.

Och så inser jag dessutom att jag inte behöver ett, utan två.

Det är mycket förändringar den här hösten. Och det hjälper mig att flytta insikter från ett område till ett annat. Ett litet bord ändrade perspektivet i rummet. En ny plats kan bana väg för nya vanor. Jag läste en klok kvinna som sa: jag bryter inte vanor jag byter dem. Jag vill verkligen fortsätta den väg jag gått denna sommar. Med daglig träning och minskat antal kolhydrater. Jag 5:2ar sedan några månader tillbaka. Min kropp mår väldigt bra av det och det är det enda sättet för mig att gå ner dessa eländiga trivselkilon jag inte trivs med. Jag tänker fortsätta med det till årsskiftet - och kanske ännu längre.

I morgon börjar jag mitt nya jobb. Det ska bli så kul.

Foto: stiligahem.se / ann-charlotte jönsson

/ Inspiration: lantliv /

Lantligt: Fem enkla sätt att förnya ditt kök

Jag tillåter mig att bli lite nostalgisk och tittar på bilder på vårt lantställe. Så här ser det aldrig ut i vårt kök på landet. Bara när vi kommer och åker. Det här är husets hjärta där allt samlas: gräs såväl som prylar. Det är väl så det ska vara med kök. Det här rummet såg helt annorlunda ut när vi flyttade in, men ändå inte. Vi har gjort ganska mycket, men det mesta handlar om färg. Jag vill spara några av våra bästa idéer och samtidigt påminna mig om hur fint man kan göra det med små medel. Hoppas att det inspirerar dig.


Den andra sidan handlar om att jag ogärna slänger saker som fungerar. Det kök som fanns i vårt hus var ett sådant, ett kvalitetskök helt i trä. Däremot ogillade jag både den brunbetsade färgen och de tillkrånglade beslagen som fanns. 

5 saker som förnyar ditt kök

1. Måla om skåpsstommarna. Det går att skicka bort luckorna på sprutmålning för en slitstark och hållbar yta. Vi valde en vacker pärlgrå linoljefärg från Kulturhantverkarna. Att måla med linoljefärg är inte alls svårt. Det man ska tänka på är att måla tunna lager. Första varvet ser "flammigt" ut, men fördelen är att man bättrar på där det saknas. 

2. Byt beslag. Det mesta kan åstadkommas genom att byta beslag. Jag lägger gärna en krona extra på beslag i gedigna material och med en skön tyngd och känsla. På landet ville vi ha en modern 1700-talskänsla och enkla beslag. Så det blev några liknande de här antikbehandlade öglorna från Nacka byggnadsvård

3. Måla kakel, kakelfog och golv. Det går alldeles utmärkt att måla både kakel och fog. På landet hade vi ett helt vanligt standardkakel, inget kul kanske, men helt okej. För att göra kaklet lite mer osynligt målade vi fogarna med vit färg. Skillnaden blir så stor och det känns som ett nytt kök. På mina föräldrars lantställe fanns ett riktigt 70-talskakel och i stället för att byta det så målade vi. Det höll bättre än väntat faktiskt i över tio år. Det fanns en ful fläck i vårt kök, som inte gick bort trots att vi slipade, så vi målade hela golvet i stället. Det blev så bra!

4. Belysning. Vi satte in bänkbelysning och en takspot för att skapa en mysigare stämning i rummet. Små detaljer och punktbelysning är A och O för att skapa en hemtrevlig känsla. 

5. Utgå från det du har när du piffar. Den blå matsalsgruppen hade vi redan. Vi hade en hel del "över" när maken och jag flyttade ihop våra hem. Det var utifrån den som vi satte färgerna i köket. Grått har vi haft genomgående i hela huset på lister och detaljer och gult, tja det är ett fint komplement. 

 
 
Vi knackade bort standardkaklet och vitkalkade området. Järnspisen svärtades och vi målade hela toppskivan svart för att skapa en enhetlighet
 
Så här såg köket ut när vi köpte. 
 
Så här såg järnspisen ut
Halvvägs
 

 

/ Hos oss i stan / I säsong / Trädgård /

Aubergine

Det här inte en färg jag normalt sett väljer, ändå föll jag pladask i blomsteraffären. Säsongsskifte gör så med mig. De senaste dagarnas regn och mulenhet har fått mig att längta efter mustigare färger. Djupa toner och dramatik. Som för att matcha de åskgrå molnen.

Så det fick bli en auberginefärgad hortensia och stjärnflocka i min fredagsbukett. Nu står den mitt på bordet och mitt i lägenheten. Och jag ser den vatten jag befinner mig i lägenheten, nästan i allafall.

Om en och en halv vecka börjar jag mitt nya jobb. Tre månaders ledighet är slut och det har blivit dags för nya resvägar, nya rutiner och nya vanor. Det är blandade känslor, men mest förväntan. Det här har varit en väldigt härlig tid. Välgörande och välbehövlig. Men jag ser också fram emot att jobba med min nya chef och mina nya kollegor. Och att ta mig an helt nya utmaningar. Hjärnan behöver komma igång. Jag ser fram emot den här hösten.