/ Veckans accessoar /

Så får du koll på Fashion tech

Teknik och estetik har inte alltid gått hand i hand, vilket egentligen är märkligt. I de fula mobilerna och datorernas tid för många herrans år sedan hittade Apple en nisch och banade väg för framtiden. Och tur är väl det. Nu kommer nästa steg i utvecklingen, fashion tech, smarta accessoarer med teknik.
 
I mitt dagtidsjobb arbetar jag med att marknadsföra Stockholm som teknikstad. Stockholm är mer än Ericsson. Faktum är att Sveriges huvudstad är med sina fem tech unicorns (företag som omsätter mer än en miljard dollar) världens främsta techstad, efter Silicon Valley. En del kallar Stockholm följdaktligen ganska fyndigt för Forrest Valley. 892 miljoner dollar, alltså 7,3 miljarder kronor, investerades under förra året i Stockholmsbaserade startup-företag. Imponerande.
 
De senaste åren pratas det allt mer om vertikalerna; det vill säga nischer inom tech; Digital health, dvs medicinsk teknologi för självdiagnosticering; Fintech, som inte har något med Finland att göra utan betyder Finansteknologi (tänk svenska Klarna och iZettle); Musictech och så förstås Fashiontech. Det finns många varianter av detta, men en lite kul idé är det digitala modebiblioteket, ShareWear.
 
Jag har alltid varit väldigt intresserad av smarta prylar som också är snygga. Jag tillhör typen som i princip hellre avstår än bär något fult. Här är två produkter som står högt på önskelistan:
 
 
1. Stockholmsföretaget Happy Plugs ser sig som ett accessoarmärke snarare än ett teknikbolag. De bygger sitt varumärke på ett kollektionstänkande där tanken är att man ska kunna matcha sin outfit med hörlurar, mobilskydd och laddningskablar i samma färg, exempelvis silver och marmorerat. De har även högtalare och padd-fodral på sin meny, även om jag tror att fodralen inte finns ute på marknaden.
 
Efter Eurovision Song Contest där jag är ansvarig för all media, 2 000 ackrediterade plus svensk media som inte kommer att vara på plats, så tänker jag unna mig en ny telefon och ett set snyggheter från Happy Plugs.
 
 
2. Ringly är teknik kopplat till en app maskerat i ett smycke. Ringly erbjuder diskret teknik inbyggd i en ring eller armband i halvädelstenar, där man kan få påminnelser på det man själv har valt, en mötestid, som stegräknare med mera. Snygga är de också. De får mig att tänka på min kära vän A, som alltid bär två rektangulära svarta ringar likt dessa på sina båda pekfingrar.
 
Ps. Tack kära bloggvänner för att ni har tålamod med att uppdateringarna inte är lika frekventa just nu. Jobbar sena kvällar och tidiga morgnar fram till mitten av maj och det finns inte så mycket utrymme till förkovran och inspirationsinhämtning.
 
Foto: respektive varumärke. collage by stiligahem.se
fashiontech
#1 / / Louise:

Hej
vad intressant och så många nya spännande saker. Armbanden var läckra.
Vilka är våra 5 tech unicorns?

Svar: Hej, vad kul att du är intresserad av tech. Bolagen är spotify, klarna, Skype, King (candy crush saga) och mojang (minecraft)
Stiligahem.se