/ I säsong /

Körsbärsblom


Det finns nästan inget ljuvligare än körsbärsblom. Att få gå under de rosa alléerna i Kungsträdgården är något alldeles särskilt. De ljusrosa blommorna känns nästan som små moln och mot blå himmel är det guddomligt vackert. 
 
Körsbärsblom har en alldeles särskild betydelse i Japan. Hanami betyder beskåda blommor på japanska och att göra hanami innebär Picnic under de blommande träden. Vad kan vara vackrare. Om jag förstått det hela rätt är blomningen en symbol för dödlighet och flyktighet. Blomningen är bedårande, men kort. Som livet. I Japan har Körsbärsblom till och med ett namn: sakura. 
 
Solåkra i körsbärsblom är något alltdeles magiskt. När vi flyttade till vårt hus hade vi närmare 15 körsbärsträd runt om hela huset. Efter en snötung vinter knäcktes några av de största och vackraste, men fortfarande är det betagande. De äldsta träden är gigantiskt stora och när de blommar tänker jag osökt på Astrid Lindgrens körsbärsdal. Min favorittid. 
 
Foto: ann-charlotte jönsson, stiligahem.se
/ Arkitektur / Inspiration: stiliga hem /

Rokokoslott av Carl Hårleman


Ett av mina absoluta favoritutflyktsmål är Svindersvik i Nacka ritat av Carl Hårleman. Så när ett slott ritad av densamme, dessutom i vackra Gryts Skärgård är till salu tappar jag nästan andan. Slottsdrömmen blir nästan inte mer påtaglig än detta. Wow! 
 
Utsidan är Rokoko och insidan nyklassisistisk till stora delar. 1736 gav Arvid landets främste arkitekten Carl Hårleman i uppdrag att rita ett ståndsmässigt stenslott i fransk stil. 1740 tar 25 årige Adam Horn över gården, under hans styre blomstrade det kulturella livet på gården, konstnärer målade och utsmyckade slottet och J.H. Roman kompinerade 1746 sinfonia i G-dur" på gården. Det blir först när Arvid och Margaretas barnbarn Gustaf Horn övertar slottet 1778, som det nuvarande Fogelvik slott blir uppfört enligt Carl Hårlemans ritningar.
 
"Där låg i gröna skärgårdslunder, ett ståtligt gammalt herreslott,
så skönt i aftonrodnadens stunder, som vore det en hägring blott.
Se det var Fogelvik, som låg där just; om paradiset, verkligen fanns på jorden,
nog skaptes det en junikväll i Norden, helt i trakten av Tjust! skriver Oscar II om slottet


Den stora runda matsalen på bottenvåningen, inredd av Jean Baptiste Masreliez och förmodligen ritad av Jean Eric Rehn, har kvar sin magnifika karaktär med sina pilastrar, väggfält och nischer med kakelugnar.

Tänk att öppna dörrarna här och kliva ut i trädgården med utsikt mot sjön. Det här rummet har en takhöjd om 6 m.
Its all about the details
Detaljer

Ännu fler vackra detaljer
Man kan säga att jag är väldigt svag för schackrutiga golv i kolmårdsmarmor och den bleka gröna nyansen.

Vad vore väl slottet utan jakttroféer
En magnifik entré

Det här är väl snarare ett tvagrum än ett badrum. 

Visst finns det likheter med Svindersvik
 
Läs mer:
Läs om vad som utmärker rokoko-stilen och om den gustavianska i den populära stilskolan
 
 
Foto: Skeppsholmen
 
 
 


/ Veckans accessoar /

Så får du koll på Fashion tech

Teknik och estetik har inte alltid gått hand i hand, vilket egentligen är märkligt. I de fula mobilerna och datorernas tid för många herrans år sedan hittade Apple en nisch och banade väg för framtiden. Och tur är väl det. Nu kommer nästa steg i utvecklingen, fashion tech, smarta accessoarer med teknik.
 
I mitt dagtidsjobb arbetar jag med att marknadsföra Stockholm som teknikstad. Stockholm är mer än Ericsson. Faktum är att Sveriges huvudstad är med sina fem tech unicorns (företag som omsätter mer än en miljard dollar) världens främsta techstad, efter Silicon Valley. En del kallar Stockholm följdaktligen ganska fyndigt för Forrest Valley. 892 miljoner dollar, alltså 7,3 miljarder kronor, investerades under förra året i Stockholmsbaserade startup-företag. Imponerande.
 
De senaste åren pratas det allt mer om vertikalerna; det vill säga nischer inom tech; Digital health, dvs medicinsk teknologi för självdiagnosticering; Fintech, som inte har något med Finland att göra utan betyder Finansteknologi (tänk svenska Klarna och iZettle); Musictech och så förstås Fashiontech. Det finns många varianter av detta, men en lite kul idé är det digitala modebiblioteket, ShareWear.
 
Jag har alltid varit väldigt intresserad av smarta prylar som också är snygga. Jag tillhör typen som i princip hellre avstår än bär något fult. Här är två produkter som står högt på önskelistan:
 
 
1. Stockholmsföretaget Happy Plugs ser sig som ett accessoarmärke snarare än ett teknikbolag. De bygger sitt varumärke på ett kollektionstänkande där tanken är att man ska kunna matcha sin outfit med hörlurar, mobilskydd och laddningskablar i samma färg, exempelvis silver och marmorerat. De har även högtalare och padd-fodral på sin meny, även om jag tror att fodralen inte finns ute på marknaden.
 
Efter Eurovision Song Contest där jag är ansvarig för all media, 2 000 ackrediterade plus svensk media som inte kommer att vara på plats, så tänker jag unna mig en ny telefon och ett set snyggheter från Happy Plugs.
 
 
2. Ringly är teknik kopplat till en app maskerat i ett smycke. Ringly erbjuder diskret teknik inbyggd i en ring eller armband i halvädelstenar, där man kan få påminnelser på det man själv har valt, en mötestid, som stegräknare med mera. Snygga är de också. De får mig att tänka på min kära vän A, som alltid bär två rektangulära svarta ringar likt dessa på sina båda pekfingrar.
 
Ps. Tack kära bloggvänner för att ni har tålamod med att uppdateringarna inte är lika frekventa just nu. Jobbar sena kvällar och tidiga morgnar fram till mitten av maj och det finns inte så mycket utrymme till förkovran och inspirationsinhämtning.
 
Foto: respektive varumärke. collage by stiligahem.se