/ Inspiration: stiliga hem /

Putto

Maken tycker jämt att jag visar samma motiv på instagram och på bloggen och till viss del har han ju rätt. Jag gillar att fota större delar av rummet, då jag tycker att det blir vackrast. Så kom det ett sms med en bild på en bordspegel i glas och gul metall från slutet av 1800-talet enligt auktionshuset, men jag tror den är 1900-tal föreställande en Putto och texten "nu har du något nytt att blogga om". 
 
Det är ganska typiskt min man att göra oväntade saker. Men jag blev ändå rätt förvånad. För en handspegel stod inte på någons önskelista. Han hade läst i en av våra tidningar där den var avbildad (tidningen är kvar på landet så jag får komplettera med bild på den senare). Uppenbarligen drabbades han av någon slags köpimpuls och slog till. Och ännu har det inte framkommit om det var en present till mig. Men blogga det gör jag förstås. Så här darling kommer ett blogginlägg tillägnat dig. 
 
På instagram följer jag ett gäng loppis-fyndare. Varje vecka dyker den ena skålen, vasen, fatet upp i deras flöden. Och det blir snygga stilleben. Och jämfört med dem ligger jag i lä. Jag shoppar väldigt sällan till hemmet och det jag har står framme nästan jämt. Samtidigt bär jag på en hemlig dröm att bli bättre på att fotografera stilleben och att bli mer pysslig hemma. Och till det behövs en bra fotoplats och prylar. Och är det något jag tänker ta tag i när jag blir frisk är mer egentid. Jag läste en bok när vi bodde hos mamma  i vintras* som handlade om estetik. Jag hoppas under hösten starta en ny stilskola med utgångspunkt från den, om tiden räcker till. Den här gången är det jag som vill lära och ni får hänga med. Många av er som följer bloggen är redan bra på detta, men förhoppninsvis så blir det ett kul perspektiv som gör det läsvärt ändå. Ska klura lite på det. Mer om detta senare - hoppas jag.
 
* Vi fixade vårt enda badrum i vintras pågrund av en vattenskada och därför flyttade hela Jönssonligan ut till mammas villa under tre månader.

En fin detaljbild på den lilla putton
 
Skillnaden mellan Putti och Kerub
Kerub kanske någon vill kalla en sådan här figur, men det är inte riktigt. Skillnaden mellan en Putto och en Kerub är att keruben är en kristen änglavarelse som är ett mellanting mellan människa och djur, med dubbla vingar på varje sida, varav ett par används för att täcka kroppen. Enligt Bibeln är keruberna väktare och står högst i rang efter Seraferna. Puttin är en barngestalt. Kerub = vuxen, Putti = barn.  
Själva spegeln står på en fot av glas, med bacaratslipning, enligt auktionshuset. Jag tror att det är pressglas och inte kristall. Örhängena är från början av 1900-talet. Dem fick jag av maken när jag fyllde 40. Och den oputsade silverljusstaken är en del av ett par kammarljusstakar.
Vips så blev det ett litet sminkbord. Fast jag törs inte ha spegeln framme här på grund av klåfingrigt barn.
 

Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem.se
#1 / / Anonym:

Hej du fina! Ni har ett så vackert hem och då tänker jag inte på sakerna enbart utan på er familj. Med spegeln blev det ännu vackrare. Jag kommer att följa din nya skola med spänning:) Fortsätt krya på dig, kram Eva alias evajb71

Svar: Tack snälla Eva för dina värmande ord. Huset i sig är väldigt vackert med alla sina detaljer. Och man måste ha lite självförtroende för att inreda. Det känns som ett privilegium att få bo så här. Och få ha en liten familj. Vi är nog lite knasiga alla tre så vi passar bra med varandra 😉

Önskar dig en trevlig söndag trots ösregn
Anncha
Stiligahem.se

#2 / / Annika Stiernstedt:

Hej igen,
Vilken underbart initiativrik man du har! Och god smak har han också. Grattis både till maken och till putton.
Du vet att jag gillar dina blogginlägg och om du utvecklar åt stilhållet så blir det kanske ännu bättre. Du har en bra avvägning i dina ämnesval och du skiljer dig från mängden genom att inte bara visa vackra stilleben , det blir nästan lite prylporr av det på många bloggar.
Hoppas på fortsatt bättring med ischiasen.
Bästa
Annika

Svar: Annika, du kan inte ana hur glad jag blev över din kommentar. Att du gillar avvägningen kring ämnesval och så vidare. Det är just så jag hoppas att bloggen ska uppfattas. Jag vill ganska mycket och har tusen idéer, så vi får se om det blir av eller inte. Och i vilken form. Ja min man är en ganska fantastisk person, initiativrik och med stark integritet. Och väldigt storslagen. Jag är lyckligt lottad. Trevlig kväll
Stiligahem.se

#3 / / Weronica - Living by W/Days and Weekends:

Det låter otroligt spännande, Anncha! Ni har ett sådant fantastiskt hem i rumslighet och detaljer så jag förstår att du vill svepa ut med kameran. Det låter roligt med estetik och att komma mer nära också. Vackra bilder du bjuder på här och vilken stilig överraskning från din man. Jag ser fram emot allt som komma skall här - i vanlig ordning.

Svar: Tack Weronica för dina fina ord. Du om någon kan ju detta med estetik och är en stor inspirationskälla på så många sätt. Jag vet ännu inte riktigt formen för denna "skola" men det kan jag fortsätta att klura lite på. Önskar dig en trevlig vecka!
Stiligahem.se

#4 / / Karin:

Låter som en spännande idé! Jag hänger med! :-)
Trevlig spegel och man du har! :-)
Karin

Svar: Vilket härligt engagemang! Så kul att du gillar idén Karin. Jag har börjat konkretisera planerna lite, så jag hoppas att jag får ihop tillräckligt mycket för att köra igång. Och det blir i alla fall någon form av delaktighet involverad.

Vänligen
Anncharlotte

Stiligahem.se