/ Hos oss i stan / Veckans accessoar /

Appliquer

För inte så länge sedan trodde jag att vi köpt vår sista förgyllda bronsgrej. Men när herr J får smak för något kan det bli lite av ett dille. Ett tag var det vad jag kallar gubbtavlor, alltså jätteporträtt föreställande för det mesta herrar. Och nu är det prylar i brons. Det senaste fyndet är ett par såkallade appliquer.
 
Fast de här är inte så tokiga. Vi har behov av mer mysbelysning i form av golv- och vägglampor samt punktbelysning vid soffor och fåtöljer. De här, som är från 1800-talet, är bara 20 cm höga. De är i brännförgylld brons med dekor av blad och krönt med örnhuvud. 
 
Appliquer kallas den här typen av lampett. Ordet är en försvenskad stavning på det franska "appliqué" som betyder applicerad/tillämpad, dvs kort och gott väggdekoration. De här går att placera på flera ställen i vår lägenhet: i hallen, i matsalen eller möjligtvis på landet. 

Nu dröjer det ett litet tag innan de kommer hem till oss, för maken har lämnat in dem för rengöring, vilket jag tycker är sisådär bra. Gillar dem som de är. 
Mycket av förgyllningen har försvunnit, men patineringen är bara dekorativ. Här ser man örnhuvudet.


Foto: Auktionsverket
appliquer / empire