/ Hos oss i stan / Veckans accessoar /

Tankar kring en samling


En bricka, ett gäng med småskålar och ett fiskfat. Det är ingen stor samling, men en kär sådan. I morse kände jag för att plocka fram mina olika Fornasettiföremål och bara titta på dem. Studera detaljrikedomen. Bestämma vilken rosett på de små skålarna som jag gillar mest. Och bara njuta.
 
igår hade jag besök av Carina som jag lärt känna genom instagram. Vi pratade om livet i största allmänhet, om att förlora en förälder, barnuppfostran, och nästan ingenting om inredning. Fastän inredningspassionen puttrade där under ytan som en gemensam faktor. Som alltid när man har de där härliga samtalen sätter det igång tankar. Och för mig blev det tankar kring inredning och varför det är viktigt för mig. Vi berörde det. Det handlar om ett perspektiv, om viljan att känna sig lycklig, att vara glad att känna sig nöjd.
 
Man behöver tallrikar, glas, vaser och brickor. Och då kan man välja att bara ta fram det första bästa funktionella eller så kan man inköpa saker med anknytning. Att använda Fornasettibrickan som jag fått av mamma eller ta fram kannan med specialglasyr som jag fått av mina vänner när jag fyllde 40, eller tända mina kandelabrar som jag letat efter i tio år och sparat samman till under en lång tid. Det handlar för mig om en vardagsglädje, en förmåga att känna lycka åt det lilla, även när livet i det stora är kantat av kaos. Att varje föremål är utvalt och kopplat till en händelse eller en person genom hela mitt liv. Att se varje föremål, att uppskatta formen så väl som funktionen.
 
Nu börjar lördagen och vi ska i eftermiddag på födelsedagsfirande inom familjen. Det blir min första sociala sammankomst på sex veckor. Och det glädjer jag mig till. Smärtan är fortfarande påtaglig och jag vaknar flera gånger per natt, men nu känns det ändå som om jag kan börja fungera mer normalt.   

Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem.se
Fornasetti
#1 / / anneliesblomsterochbakverk:

Så fin samling! Och vad mysigt att ni sågs, du och Carina. De där fina samtalen är guld värda.

Svar: Ja det var verkligen trevligt att Carina tittade förbi. Som hon skrev är de dör samtalen något att samla på, önskar dig en fortsatt trevlig kväll

/ anncha
Stiligahem.se