/ I säsong /

Glad första advent

Walter Anderssons vackra adventsstake för Ystad metall är min egen favorit.

Glad första advent till er alla kära stiligahemvänner. Jag hoppas att du har haft en härlig helg så här långt och fortsätter njuta. Våra planer på konsert och julmarknad har ställts in pågrund av förkylt barn. Istället har vi bakat lussebullar och pyntat hemmet. Varför firar vi advent egentligen, kanske du undrar. Undra inte mer. Här är snabbkursen.
 
Varför firar vi advent? 
Ordet advent betyder inte vänta som man kanske kan tro, utan istället ankomst. Det kommer av det latinska Adventus Domini, som betyder Herrens ankomst. Och första advent innebär alltså den första helgen i adventstiden, tillika början på kyrkoåret. 
 
Stjärnan i fönstret och adventsljusstaken är båda kopplade till advent. Stjärnan är Betlehemsstjärnan som tändes för att de österländska stjärntydarna skulle hitta till Betlehem. Och ljusstaken för att räkna söndagarna i adventstiden.  
 
I den svenska julen blandas budskapet om Kristus ganska friskt med amerikanska jultomtar och inslag av midvinterfirandet. Hos oss också. Men för mig är det viktigt att julen blir mer än bara klappar, särskilt sedan vi fick barn. Krubban kommer alltid fram till advent och vi brukar prata om varför vi firar jul. Det är också lätt att det kristna budskapet fastnar vid Jesus som barn, när det är hans personlighet och egenskaper som människa som gjorde honom beundransvärd. Inte bara miraklerna. Det finns mycket att lära av hans  sätt att bemöta människor och tackla olika situationer oavsett om man tror. Och läser man bibeln framstår Jesus mer som en kraftfull superhjälte, som vågar stå upp för det som är rätt. Föreställ dig en ung man (Lukas 4:29-30) som ställer sig upp i en samling lärda erkända och mäktiga män och säger sanningen. "...blev ursinniga när de hörde detta,  de sprang upp och drev honom ut ur staden och förde honom fram till branten av det berg som staden låg på för att störta ner honom. Men han gick rakt igenom folkhopen och fortsatte sin väg" att våga vända sig om och gå igenom en folkhop utan att någon rör en. Det är power det. 
 
Med detta vill jag önska en glad första advent

Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem.se
jul
#1 / / Victoria:

Vad härligt att du skriver om kärnan i advent och julfirandet. Vi är många som behöver stanna upp och vila i det. Tack! Önskar er en härlig adventstid! Victoria

Svar: Hej Victoria, Så kul att du uppskattade det lite djupare inlägget. Det känns, som du skriver, ganska viktigt att stanna upp och tänka på det. Önskar dig en trevlig kväll och en bra vecka.

Vänligen
Ann-Charlotte
Stiligahem.se