/ Auktioner /

Fornasetti-samling på ChristiesRökning känns ganska omodernt, men ska man ha rökdon så är väl dessa underbara. Ett rökkit med dansande kvinnor av Fornasetti från cirka 1948-55. Foto: A smoking kit from Christie's Imagination and Illusion auction.
 
Små skålar i svart och vitt med guldkant var mitt första möte med Fornasetti i min tidiga tonår. Det blev en omedelbar kärlek. Men det var först för cirka tio år sedan som jag köpte mina första Fornasettiobjekt - skålarna förstås. Och sedan dess är ständigt på jakt efter några av mina favoritobjekt. Så när anrika auktionshuset Christie's har en specialauktion på temat Imagination and illusion spanade jag in utbudet. Och här har jag valt ut mina favoriter. 
 
"I intuitively gravitated towards him; there’s an irresistible spirit in each of his works. Fornasetti had this amazing imagination, and his works are whimsical, humorous, playful, fantastical…I find them hard to resist!", så säger samlaren Claire Creatore i en intervju här  inför att hennes samling nu går under klubban på Christies.
 
Så skulle jag nog faktisk själv beskriva kärleken vid mitt eget första möte med Fornasetti i min mormors kök på sena 70-talet. Hennes kök, som skulle platsa i de flesta inredningstidningar av idag, hade ett schackrutigt golv i svart och vitt och svarta Sjuan stolar. I fönstret hängde en kryddvåg i mässing fylld med grönska och  på de öppna hyllorna stod föremål i svart, vitt och guld, bland annat Fornasettiskålarna. Köksbordet var klädd i en babyrosa duk och alltid med en bukett med de ljuvligaste rosa pionerna. Så var det förstås inte, men så minns jag det i allafall. Min livslånga kärlek till rutiga golv och Fornasetti inleddes hur som helst där. 


Varför ser man inte evighetskalendrar längre? De här tre kalendrarna från 1950-60-talet skulle vara fina på skrivbordet. Foto: A group of three calenders from Christie's Imagination & Illusion auction.
 

Fornasetti gjorde så mycket mer än bilderna på Lina Cavalieri. Tallrikarna "Gufo" från cirka 1975 av Fornasetti hör till de coolaste. Foto: "Gufo" a pair of dishes from 1975 from Christie's Imagination & Illusion auction


Den här brickan med asiatiskt landskapsmotiv går inte av för hackor. Den skulle piffa upp vilken julglöggstillställning som helst. Foto: Asian landscape serving tray from Christie's Imagination & Illusion auction


Det fanns flera set med coasters och av dem gillar jag mest dessa med motiven "teste di donna" från 60-70-talet. Foto: "Teste di donna" eight coasters from Christie's Imagination & Illusion auction
 


De här tallrikarna är ett av de objekt som står på min egen önskelista sedan länge. De är otroligt fina och visar just Fornasettis lekfullhet. Foto: Seizione di frutta plates from Christie's Imagination & Illusion auction.  
/ I säsong /

Glad första advent

Walter Anderssons vackra adventsstake för Ystad metall är min egen favorit.

Glad första advent till er alla kära stiligahemvänner. Jag hoppas att du har haft en härlig helg så här långt och fortsätter njuta. Våra planer på konsert och julmarknad har ställts in pågrund av förkylt barn. Istället har vi bakat lussebullar och pyntat hemmet. Varför firar vi advent egentligen, kanske du undrar. Undra inte mer. Här är snabbkursen.
 
Varför firar vi advent? 
Ordet advent betyder inte vänta som man kanske kan tro, utan istället ankomst. Det kommer av det latinska Adventus Domini, som betyder Herrens ankomst. Och första advent innebär alltså den första helgen i adventstiden, tillika början på kyrkoåret. 
 
Stjärnan i fönstret och adventsljusstaken är båda kopplade till advent. Stjärnan är Betlehemsstjärnan som tändes för att de österländska stjärntydarna skulle hitta till Betlehem. Och ljusstaken för att räkna söndagarna i adventstiden.  
 
I den svenska julen blandas budskapet om Kristus ganska friskt med amerikanska jultomtar och inslag av midvinterfirandet. Hos oss också. Men för mig är det viktigt att julen blir mer än bara klappar, särskilt sedan vi fick barn. Krubban kommer alltid fram till advent och vi brukar prata om varför vi firar jul. Det är också lätt att det kristna budskapet fastnar vid Jesus som barn, när det är hans personlighet och egenskaper som människa som gjorde honom beundransvärd. Inte bara miraklerna. Det finns mycket att lära av hans  sätt att bemöta människor och tackla olika situationer oavsett om man tror. Och läser man bibeln framstår Jesus mer som en kraftfull superhjälte, som vågar stå upp för det som är rätt. Föreställ dig en ung man (Lukas 4:29-30) som ställer sig upp i en samling lärda erkända och mäktiga män och säger sanningen. "...blev ursinniga när de hörde detta,  de sprang upp och drev honom ut ur staden och förde honom fram till branten av det berg som staden låg på för att störta ner honom. Men han gick rakt igenom folkhopen och fortsatte sin väg" att våga vända sig om och gå igenom en folkhop utan att någon rör en. Det är power det. 
 
Med detta vill jag önska en glad första advent

Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem.se
/ I säsong /

1 advent: Julinspiration

Tänk, imorgon är det första advent. Här hemma hos oss råder febril julpyssel aktivitet med saffransbulle- och kakbak. Och emellan varven letar jag efter julinspiration till hemmet. Efter två år av grönt och silver i fokus känner både maken och jag för att ha en riktigt röd jul. Det spelar förövrigt aldrig riktigt någon roll att vi haft silver och grönt. De röda elementen smyger sig alltid in här hos oss i allafall. Så jag vet inte om det blir någon större skillnad. Det lär bli en hel del grönt i år också. 


Foto: Zara Home