/ Auktioner / Fornasetti /

Fornasetti-samling på ChristiesRökning känns ganska omodernt, men ska man ha rökdon så är väl dessa underbara. Ett rökkit med dansande kvinnor av Fornasetti från cirka 1948-55. Foto: A smoking kit from Christie's Imagination and Illusion auction.
 
Små skålar i svart och vitt med guldkant var mitt första möte med Fornasetti i min tidiga tonår. Det blev en omedelbar kärlek. Men det var först för cirka tio år sedan som jag köpte mina första Fornasettiobjekt - skålarna förstås. Och sedan dess är ständigt på jakt efter några av mina favoritobjekt. Så när anrika auktionshuset Christie's har en specialauktion på temat Imagination and illusion spanade jag in utbudet. Och här har jag valt ut mina favoriter. 
 
"I intuitively gravitated towards him; there’s an irresistible spirit in each of his works. Fornasetti had this amazing imagination, and his works are whimsical, humorous, playful, fantastical…I find them hard to resist!", så säger samlaren Claire Creatore i en intervju här  inför att hennes samling nu går under klubban på Christies.
 
Så skulle jag nog faktisk själv beskriva kärleken vid mitt eget första möte med Fornasetti i min mormors kök på sena 70-talet. Hennes kök, som skulle platsa i de flesta inredningstidningar av idag, hade ett schackrutigt golv i svart och vitt och svarta Sjuan stolar. I fönstret hängde en kryddvåg i mässing fylld med grönska och  på de öppna hyllorna stod föremål i svart, vitt och guld, bland annat Fornasettiskålarna. Köksbordet var klädd i en babyrosa duk och alltid med en bukett med de ljuvligaste rosa pionerna. Så var det förstås inte, men så minns jag det i allafall. Min livslånga kärlek till rutiga golv och Fornasetti inleddes hur som helst där. 


Varför ser man inte evighetskalendrar längre? De här tre kalendrarna från 1950-60-talet skulle vara fina på skrivbordet. Foto: A group of three calenders from Christie's Imagination & Illusion auction.
 

Fornasetti gjorde så mycket mer än bilderna på Lina Cavalieri. Tallrikarna "Gufo" från cirka 1975 av Fornasetti hör till de coolaste. Foto: "Gufo" a pair of dishes from 1975 from Christie's Imagination & Illusion auction


Den här brickan med asiatiskt landskapsmotiv går inte av för hackor. Den skulle piffa upp vilken julglöggstillställning som helst. Foto: Asian landscape serving tray from Christie's Imagination & Illusion auction


Det fanns flera set med coasters och av dem gillar jag mest dessa med motiven "teste di donna" från 60-70-talet. Foto: "Teste di donna" eight coasters from Christie's Imagination & Illusion auction
 


De här tallrikarna är ett av de objekt som står på min egen önskelista sedan länge. De är otroligt fina och visar just Fornasettis lekfullhet. Foto: Seizione di frutta plates from Christie's Imagination & Illusion auction.