/ Veckans accessoar /

Tebord och blombord och dess historia

Att sätta ett blombord framför fönstret är ett bra tips till den som söker alternativ till fönsterkarmar. Då kan man frossa i blomsterprakt utan att oroa sig för att krukorna ska välta. Varje gång jag är på Waldemarsudde slås jag av brickborden proppfulla av krukor med grönt. Att fylla sitt tebord med modernare inslag, som i det här hemmet, tycker jag bara visar salongsbordets rättmätiga plats i vår samtid.
Gillar det antika bordet i kombination med de moderna betongkrukorna fyllda av orkidéer. Foto: Eklund Stockholm New York 
 
Själv drömmer jag om ett gustavianskt tebord med fajansbricka för både blommor och pynt, som bordet nedan. Här i stan har vi ganska breda fönsterkarmar, så det känns ganska överflödigt, men på landet kanske. Eller i något framtida boende. Det som karaktäriserar tebord är att det är ett lättare salongsbord med bricka av fajans, kakel, emalj eller målat trä beroende på när det är tillverkat. 
 
Foto: Gustavianskt tebord med fajansbricka. Bukowskis

Tebordets ursprung
På 1700-talet var te, choklad och kaffe modedrycker. Det blev en umgängesform, främst för de välsituerade där man dukade upp bordet i hemmet. Teet kom från Kina och med det vurmen för det ostindiska. Den ädla drycken blev minst lika viktig som uppvisandet av de kinesiska attiraljerna: tekannorna, dosorna och kopparna. Importerade lackbrickor och bord var kostsamma och snart kom en egen inhemsk produktion igång med målade motiv. De svenska teborden sägs ha sitt eget unika uttryck. Och kanske är det just ur dessa tebjudningar som vår egen älskade fikakultur stammar ifrån. 
Så här kunde det se ut på 1700-talet. Foto: nordiska museet/Mats Landin
 
----
I "Veckans accessoar" väljer jag ut en detalj ur hemmet och ger en liten bakgrundshistoria till. Det kan handla om allt från Klismosstolar, ottomaner och lampor. Läs fler här 
 
Blombord / tebord
#1 / / Robex Lundgren:

fint