/ Uppåt väggarna /

3 x sänggavel


Ibland behöver man gå tillbaka till ursprunget för att bestämma framåt. Tittade på mitt moodboard för sovrummet och tänkte att jag nog ville få in något  mer orange. Och nu vet jag vad det ska vara. Det gäller bara att övertyga maken. Han jublade inte direkt över idén.
 
Vårt sovrum ligger i ena änden av tre rum i fil. När skjutdörrarna står öppna, vilket de för det mesta gör, skulle det behövas ett blickfång som håller ihop och samlar intrycken, tycker jag. Särskilt nu när väggarna blivit grå och för att binda ihop den mönstrade rullgardinen med resten av inredningen. Jag har hela tiden tänkt att det ska vara någon väggdekoration. Men så såg jag en sänggavel klädd i sammet och gillade känslan den gav. Bilden (inte här) visade en beigefärgad men jag vill ha en orange - en djupt apelsinorange headboard.
 
När det gäller inspiration är det ofta så med mig. Jag "kopierar" sällan rakt av, utan ser något som sätter igång associationsbanorna. Och den här gången gick tankebanan till en idé jag hade för ganska länge sedan. Jag hade precis hade fått hem mitt orange skåp och övervägde att klä om min nya soffa i ett orange sammetstyg jag sett. Det blev inte så den gången, men tanken på en pall eller något i ett sådant tyg har hängt med i tankarna sedan dess. Sammet ger ett melerat intryck där färgen upplevs olika beroende på från vilket håll man tittar.
Här kan man se en inredning som påminner en del om den färggrund jag själv har. Gråbruna toner med rostorange accenter. Fast jag vill nog ha en något klarare orange. En bänk vid fotänden och en bergere skulle jag också kunna tänka mig
Fin orange färg som binds i hop med en kudde och två taburetter.
 


/ Inspiration: stiliga hem /

Milda toner


Ni som följt mig ett tag vet att jag är förespråkare av #slowdecoration. Ett hem ska växa fram. Lager av årsringar ska byggas på och ideer ska långsamt ta form. Följdaktligen bär jag redan på tankar i fem års spannet, samtidigt som jag har nuvarande projekt. Jag leker med olika tankar, vrider, funderar och dissar. Låter det vila och tar fram en ny infallsvinkel.
 
I fem-tio-års spannet ligger ommålning av alla lister, bröstpaneler och takbjälkar. Jag har skrapat lite på väggar och paneler och vet att rummet var målat i gröna och bruna nyanser, med inslag av engelskt rött. Det känns inte riktigt som jag [fastän jag älskar grönt], men jag klurar ändå på att kanske vända lite på färgsättningen. Idag är snickerierna vita och väggarna grå. 
 
Det finns ett hus i Danmark som är så snyggt färgsatt att man nästan dånar. Och när jag pratade lite löst om färgsättningen i vardagsrummet med mamma förde hon Huset på tal. Så skulle man kunna göra. Det skulle förstärka min nuvarande grå-bruna färgpalett och ta det hela till en ny nivå. Blev lite stärkt av mina tankar nu när jag såg Fabrique-grundarnas sekeskiftesvåning. Svagt rosa väggar i kontrast till grå väggpaneler. Inte alls den färgsättningen jag själv är ute efter, men en inspiration till att små färgskiftningar kan ge en fin effekt. 
Blonda toner på paneler och väggar ger ett lugn

Med neutrala färger på möblerna är det fint att ge väggen en svag kulör

Detalj på vägg
 
Foto: Jesper Florbrant / metro mode
/ Inspiration: stiliga hem /

De italienska stilrebellerna

Ibland läser man av världen och tolkar den helt rätt i tiden. Som när jag i somras bara var tvungen att skriva om Memphisgruppen - dessa galna, lekfulla och alldeles galna italienska stilrebellerna. Jag bara kände att nu måste pendeln vända. Nu är allt så stilrent och perfekt att vi längtar efter en motvikt. Precis så som det var på åttiotalet när Memphisgruppen bildades.
 
Nu är Memphisgruppen högaktuell i en utställning med postmodernistiska verk från  journalisten och designexperten Dennis Dalqvists samlingar. Utställningen äger rum på Bukowskis Market i Stockholm.
 
Lär dig mer om Memphisgruppen i Stiligahems stilskola
 
 
Foto: Patrick Miller