/ Trädgård / Veckans accessoar /

Veckans: Faux AgaveVeckans inrednings-,  eller kanske snarare utredningsaccessoar eftersom den är till trädgården, är en Agave i metall. Agave (Agave Americano) är en klassisk utomhusväxt för mer påkostade planteringar. Anledningen är att den äkta agaven är en medelhavsväxt som i vårt klimat kräver växthus på vintern. Av den anledningen har den också bara funnits i planteringar vid herrgårdar och slott där man har orangerier. Jag påmindes om hur snyggt det är, när jag åkte förbi ett hus häromdagen som hade agaves i gjutjärnsurnor på grindstolpen till sitt hus. De var förstås inte levande, utan i kopparplåt. Parallellt med den äkta varan har det funnits "faux", dvs imitationer i målad plåt. Fördelen med en växt av metall är att den inte växer sig för stor och att den tål frostgrader. Och är den skickligt målad är den förvillande lik den växande förlagan. 
 


Några Agaves blir det inte på vårt nuvarande lantställe, som är ett torp i södra Östergötland. Men skulle vi flytta till ett ståtligare hus någon gång skulle jag definitivt shoppa Gysinges vackra plåt växter. 
 
Foto: Gysinge Byggnadsvård / Proantic
 
 
 
 
Agave
#1 / / Westcoast Living:

Är så glad att jag hitta din fina blogg för ett tag sedan!! Ska bli spännande at följa framöver. Agave i plåt såg inte fel ut:)

Svar: Hej, så kul att du hittat min blogg och att du gillade inlägget. välkommen tillbaka
Stiligahem.se

#2 / / tommy:

fint

Svar: Tack, och kul att du har hittat hit
Stiligahem.se

#3 / / Olivia Nilsson:

Fin bild!

Svar: Tack Olivia, så kul att du gillar den
Stiligahem.se

#4 / / Thea:

Åhhh vad fint!

Svar: Hej thea, den ser verkligen naturtrogen ut. Kul att du gillar den
Stiligahem.se

#5 / / Helene:

Häftigt!

Svar: Hej Helene, så kul att du gillade den. Önskar dig en trevlig kväll
Stiligahem.se