/ Hos oss i stan /

Vårt nya badrum

Får jag lov att presentera vårt nya badrum. Efter 2,5 månad i kappsäck känns det fantastiskt. Vi flyttade in i torsdags kväll och efter gårdagens storstädning ja då var det äntligen ett hem igen. Jag var så glad i torsdags att jag var tvungen att krama väggarna och klappa på den öppna spisen och några fönsterkarmar. Så knasig är jag. Och ni som följt mig på instagram vet att jag har bott ganska trevligt under min bortavaro. 
 
Grunden i badrummet är densamma som den var före vattenskadan, med brunt bisazzakakel och helkaklat vitt i övrigt, men istället för vit glansig mosaik är det nu ett mattare 15 x 15 klinker på golv och väggar. Och så har vi gjort en del standardförbättringar genom att dra om rör och lite sånt. Titta och njut. Och är du nyfiken på vad jag har valt för något så hittar du inköpslistan och min moodboard här
 
Är man tvungen att göra om, kan man lika gärna byta ut de detaljer som irriterar. Här hade vi tidigare ett runt litet handfat i grönt frostat glas. Nu har vi ett rejält med en avställningsyta. Jag ville ha en modern look och med handdukshängare under. Den gula handduken har jag haft sedan jag flyttade hemifrån och den är härligt citrongul. Tvål och lotionpump från Laura Ashley.

Här kommer veckans DIY-tips. Jag har letat efter snygga burkar till tvättmedel. Och gissa om jag blev glad när jag hittade de här på Åhléns City med lock av trä. Och så köpte jag "prickar" i vitt och svart för att markera kulör samt vittvätt. 
Det kan tyckas helt knasigt att ta en bild på mönsterpassningen. Men det är just den här typen av detaljer som jag blir lycklig av. Tvättkorgen är från Vipp och den hade vi redan tidigare. 
Duschen är från Hans Grohe. Vitello. Och handdukarna är från Missoni.

Detalj från badrummet. Även här har jag valt blandare från Hans Grohe.
 
Foto: Ann-Charlotte Jönsson / stiligahem.se 
 
/ Inspiration: stiliga hem /

Svenskt Tenn apartment


Personliga hem är den stora trenden för 2015 sägs det. Josef Frank och Estrid Ericsson kallade det för "accidentalism" och förespråkade detaljer och udda föremål i inredningen för att undvika likriktning. Och det är just denna inredningsfilosofi som ligger bakom Svenskt Tenns samarbete med Lagerlings fastighetsbyrå. En fantastisk våning på över 200 kvadratmeter har inretts av inredningsfirman. 
 
- Vi har skapat en eklektisk mix för den kvalitetsmedvetna kunden. Konst, möbler och mattor är valda med omsorg och vi har blandat föremål från Svenskt Tenn med antikviteter och ny design för att skapa en inredning med en tidlös och personlig karaktär, säger Maria Schröder, inredare på Svensk Tenn
 
Jag tycker att det är ett kul grepp av Svenskt Tenn att inreda en hel våning. Jag är ju själv en anhängare av klassiska inredningar och välkomnar hållbarhetstänk. Nu är det en våning som ska säljas och är inte tänkt att bo i, men jag hade ändå gärna önskat lite mer detaljer och personliga föremål som just var så signifikativt för Estrid Ericssons filosofi. Och även om trenden med personliga hem lyser med sin frånvaro i den svenska inredningsvärlden, anar jag en annan trend.
 
Före den digitala revolutionen ägde magasinen bilden, så kom bloggarna och hemnet och med dem tjänster som Pinterest. Hemnet har blivit vår tids stora inredningsinspiration. Det är här nya trender för hur hem ska se ut på foton har vuxit fram. Mäklarna har blivit vår tids magasinmakare. De behöver konstant hitta nya sätt att skapa spridning och uppmärksamhet. I första vågen kom de stajlade bilderna där man satsat på fotot. I den andra vågen kom ett annorlunda tänk med mäklare som Fantastic Frank och Alvhem mäkleri som gjort business av snygga stajlingar. Och nu kommer den tredje vågen där mäklare inleder cross-over-samarbeten för att skapa boost: Fastighetsbyrån som lät tre stylister inreda en lägenhet, Alvhems nattbilder och nu Lagerlings som samarbetar med Svenskt Tenn. 
 

Kul att se de blå sofforna igen. Been there och det blir nog inte aktuellt igen på ett tag.
 Gillar att man genomgående jobbat med att använda färg på gardinerna och låta väggarna vara vita. Älskar det grå, karamelliga och bruna ihop.

Återigen, färg på gardinerna. Yes. Och att man valt att ha en schäslong och inte matbordet vid fönstret.
På landet har vi grå snickerier och för mig ger det en lantlig känsla. Kul att se en stadsvåning där man valt en genomgående grå kulör

/ Trädgård / Veckans accessoar /

Veckans: Faux AgaveVeckans inrednings-,  eller kanske snarare utredningsaccessoar eftersom den är till trädgården, är en Agave i metall. Agave (Agave Americano) är en klassisk utomhusväxt för mer påkostade planteringar. Anledningen är att den äkta agaven är en medelhavsväxt som i vårt klimat kräver växthus på vintern. Av den anledningen har den också bara funnits i planteringar vid herrgårdar och slott där man har orangerier. Jag påmindes om hur snyggt det är, när jag åkte förbi ett hus häromdagen som hade agaves i gjutjärnsurnor på grindstolpen till sitt hus. De var förstås inte levande, utan i kopparplåt. Parallellt med den äkta varan har det funnits "faux", dvs imitationer i målad plåt. Fördelen med en växt av metall är att den inte växer sig för stor och att den tål frostgrader. Och är den skickligt målad är den förvillande lik den växande förlagan. 
 


Några Agaves blir det inte på vårt nuvarande lantställe, som är ett torp i södra Östergötland. Men skulle vi flytta till ett ståtligare hus någon gång skulle jag definitivt shoppa Gysinges vackra plåt växter. 
 
Foto: Gysinge Byggnadsvård / Proantic