/ Inspiration: stiliga hem /

Stolhistoria: Lindomestolar

Lindomestolar (1740-1850) står i en klass för sig när det gäller stolar tillverkade i provinsen. I Stockholm var stolsmakare ett skrå, med utbildning i ett lärlingssystem, medan det i provinsen var en bisyssla till jordbruket. Slöjderiet gick i arv från far till son. Det är kanske därför det är anmärkningsvärt att Lindomebönderna levererade så detaljerade och fina verk. På auktioner idag står Lindomestolarna i en klass för sig bland provinsföremålen.
 
Nöden är uppfinningarnas moder. Och att leva som bonde i de karga landskapen var inte lätt. För att dryga ut kassan slöjdade man. Så småningom slog sig flera bönder samman och flyttade hyvelbänken till ett hörn av ladugården. Ryktet om de fina möblerna spred sig från Göteborg och utanför Sveriges gränser. På 1770-talet var exporten till England så stor att den motsvarade värdet av den omfattande importen av engelska mahogny- och valnötsmöbler. Under slutet av 1800-talet var närmare 800 personer i Lindome sysselsatta med möbeltillverkning. Och helt populära var de säkert inte. Redan på 1600-talet finns det noteringar om Göteborgssnickarnas missnöje över konkurrensen från Lindomebönderna. 
 
Några av de kändaste modellerna
Det finns tio typer av Lindomestolar och de här är de tre kändaste:
 
1.Gunnebostolen är ritades ursprungligen av Göteborgs stadsarkitekt C W Carlberg för Gunnebo slott och modellen tillverkades en hel del i Lindome. Foto: Bukowskis market
2. Nollstolen har fått sitt namn genom den nollformade ryggtavlan. Foto: Lars Garm blogg
 
3. Göteborgsstolen är en svensk variant av amerikanska och brittiska förlagor och är den mest kända stolen. Den tillverkades av sockerkist, det  vill säga de mahognylådor som transporterade rörsocker från västindien till Göteborg. Foto: Bukowskis
 
Vill du veta mer?
Läs tidigare inlägg om stolhistoria
Den svenska modellen 
Skrattstolen
Klismosstolen
 
#1 / / Eva Blixman:

Vill bara rätta dig lite ;)
Lindome ligger inte i Halland utan i Västra Götaland. :)

Svar: Herregud så pinsamt. Tack så mycket.
Stiligahem.se

#2 / / Eva Blixman:

Nej men det är inte så lätt att veta. Lindome ligger ju precis vid gränsen till Halland också. :)
Min pappa började faktiskt tillverka en egen Lindomestol (den tredje) på 70-80 talet någon gång. Men han är fortfarande inte klar med den. ;)

Svar: Haha, då får du se till att göra klart den :-). Jag uppskattar verkligen din kommentar. Hoppas du får en bra helg
Stiligahem.se