/ Antikviteter / Veckans accessoar /

Stolhistoria: Den svenska modellen

 En av de vanligaste gustavianska stolarna kallas "den svenska modellen" och är en kombination och utveckling av både franska, engelska och holländska influenser. Den karaktäriseras av en oval, genombruten rygg med en typisk svensk balusterbricka. Ryggstödet är ofta krönt med en blomma eller medaljong och på sitsens framsarg ser man också dekorationer som på franska modeller. De randiga mönstret på benen, såkallade kannelyrer är också fransk influens. Bentypen, det såkallade H-krysset, är däremot efter engelsk-hollänska äldre modeller. 
 
Åren runt 1780 levererade Stockholms främsta stolmakare över 200 "svenska modellen stolar" till Drottningholms och Gripsholms slott, där de användes främst i gästrummen. Stolen blev också en vanlig syn på svenska herresäten. 
 
Gustavianska stilepoken
Om du undrar när den gustavianska stilepoken ägde rum eller vill veta mer om vad som gällde. Kolla in stiliga hems stilhistoria. Och om du är nyfiken på fler stolar från den gustavianska perioden så kommer det fler inlägg under sommaren.
Gustaviansk stol, den svenska modellen. Typiska detaljer som de H-form ställda kannelerade benen och den genombrutna ryggen.
Gustaviansk stol, den svenska modellen: Blommönster i framsargen.
Gustaviansk stol, den svenska modellen. Ryggstödets överkant med utskuren dekor i form av en enkelblomma.
 
Foto: Millings Antik och Bukowskis.
/ Inspiration: stil- och designikoner /

Stilikon: Mies van der Rohe

Foto: Barcelona paviljonen ritad av Mies van der Rohe Javier/ Flickr
 
"Less is more" och "God is in the details" två välkända citat och båda av Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969). Han är vid sidan av Walter Gropius utan tvekan en av den moderna arkitekturens förgrundsgestalter och funkisens stora inspiratör. Redan som 20-åring fick han sitt första uppdrag, Riehl House, i sitt hemland Tyskland. Han blev snabbt en känd figur i det avantgardistiska förkrigs-Berlin.
 
Det internationella genombrottet kom med insatserna i den tyska paviljonen under den internationella utställningen i Barcelona 1929, där han ritade byggnaden och ja, du har gissat rätt. Det var här han visade den numera berömda Barcelonastolen. Under några år blev han verksam som chef för Bauhausskolan, men flyttade till USA när det blev oroligt på hemmaplan och skolan stängdes av nazisterna. Och i USA stannade han.
Barcelonaserien som idag säljs via Knoll är några av mina favoriter. Stolarna, pallen, bordet och ottomanen, skulle gärna kunna tänka mig dessa i vitt eller karamellfärgat skinn. Foto: Eirik Johnson
I USA fortsatte han att fascineras av skyskrapor och en av de mest ikoniska byggnaderna är Seagram Building. En av de mest kopierade skyskraporna, men aldrig lika fulländad. Fotocredit
Minimalistisk kombination av glas och stål är annars något av Mies van der Rohes signum. Och the the Farnsworth House måste nog ändå räknas som en av de mest ikoniska byggnaderna. Fotocredit
Den vansinnigt vackra MR stolen ritade han redan 1927. Namnet MR fick den från Bauhaus-kollegan Marcel Breuers, vars stol han inspirerats av. Och formgivningen är minst sagt en blinkning åt äldre tiders gungstol. Foto: Skandium.
 
Mer om Mies van der Rohe
Om du är nyfiken på mer om Mies van der Rohe rekommenderar jag att du klickar in på Mies van der Rohe Society och bläddrar igenom deras fantastiska bilder.
 
Min egen relation består i en lång kärleksrelation till framförallt M20. Den har en sådan vacker form. Stålröret upplevs som ett mjukt, nästan organiskt material, fast det är det motsatta. 
/ Hos oss i stan /

Äntligen skrivbord


Så kom det äntligen: skrivbordet. Som vi har klurat och funderat. Och vridit och vänt. Och tänkt och tänkt om när det gäller möbleringen här. Först var vi inne på ett rokokoskrivbord och letade under flera år, men så tänkte vi om och landade i det här som maken valt ut. Det blev ganska bra. Skrivbordet är inte särskilt gammalt, utan det är från det senare 1900-talet. Och jag tänker mig nu att köpa en modernare skrivbordsstol och lite nutida belysning och så. Jag älskar ju lampor, så det ska bli en kul uppgift. Och du kära läsare får gärna komma med förslag. Vad tycker du? Moodboard kommer...
Skrivbordet ser man direkt när man kommer från hallen. Till vänster ska vi bygga ny förvaring med el indragen där vi kan förvara fula räkningspärmar och skrivare med mera.

Här ser man en överblick över vardagsrummet som det ser ut nu. 
Förvaring förvaring förvaring. Stora rejäla lådor var det vi föll för med skrivbordet. 
 
Foto: Ann-Charlotte Jönsson för stiligahem.se