/ Trädgård /

Ormbunkssoffan


En av de klassiskt vackraste sofforna för utomhusbruk är Byarums klassiska ormbunkssoffa. Jag hade tänkt mig att göra ett inlägg om anrika Byarum, men istället blir det ett inslag i kategorin kopior. Den här bänken såg nämligen dagens ljus på världens första världsutställning, i London 1881. Efter "The Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations" följde världsutställning på världsutställning i varje stad av rang. Utställningen, som också kallades "The Crystal Palace Exhibition"  hölls i ett fantastiskt glaspalats ritat av Joseph Paxton i Hyde Park. 
 
Där i en av montrarna visade The Coalbrookdale Company, om jag lyckats luska fram detta rätt, upp flera varianter av ormbunkssoffor, i bland i kombination med björnbär. Det blev grunden till en stor succé. Snart fanns "fern cast iron sofas" i var och varannan engelsk trädgård. Och trenden fortsatte utöver landets gränser. Flera svenska gjuterier hade ormbunkssoffan på sitt tillverkningsprogram under 1800-talet. Av dessa återstår idag bara Byarums Bruk. 
 
Coalbrookdale Company startades av Abraham Darby redan 1709, då som ett mässingsgjuteri. Att gjuta järn var en kinesisk uppfinning, men snart så lyckades experimenten med att gjuta järn i tunnare sektioner just här. Och 1781 byggde de Storbritanniens första gjutjärnsbro. Under Abraham Darbys barnbarnsbarn, Francis Darby, inleddes företagets linje med dekorativa föremål omkring 1840 - däribland bänkar och soffor. Den som vill nörda in sig kring gjuteriets ädla konst kan förstås besöka järnmuseet i Ironbridge, Shropshire i Storbritannien.
Foto: Ann-Charlotte Jönsson för stiligahem.se. Detaljbild i svart  Byarum.
byarums bruk / ormbunkssoffa
#1 / / Robex Lundgren:

fint