/ Inspiration: stiliga hem / Stilhistoria /

Inspiration: 70-tals inredning


Den som vill inreda i 70-talsstil har mycket att lära här. Det är väldigt sällan man ser hus som allt och helt igenom behållt det ursprungliga. 70-talet får ibland mycket skäll för slit och släng och miljonprogram, men faktum är att sjuttiotalshusen ofta är väldigt bra planerade med stora sociala ytor. Så riktigt sjuttiotal är minsann inte fyskam. Och det är förövrigt den vanligaste småhuset i Sverige. Kolla bara in det här huset som är byggt 1972 och inrett med en blandning av 60 och 70 tal.
 
Soffa och fåtöljer liknande dem av Börge Mogensen, träklädda väggar, tidstypiska tavlor, påfågelsfjädrar i krukor. 

Så inreder du i 70-talsstil
Gillestuga med omålade furupaneler och en fototapet som fond, sjögrästapeter, manchester, storblommigt, plastigt och plyschigt var också inne. 70-talet var tiden då mysigt var synonymt med murrigt och praktiskt gick före välmatchat. Plast var framtidsmaterialet. Det skulle vara bekvämt. Och därför blev det inne med fluffiga möbler i stålställning. Och den som hade vit mexitegelvilla, gillestuga med bastu, hemmabar och jätteakvarium prickade in alla rätt. De populäraste färgerna var grönt, brunt, orange och gult. Favoritträslaget var furu. Spånplattan var en nymodighet vilket satte igång kreativiteten. Plötsligt kunde alla slöjda. Och inte bara det. Under 70-talet var det trendigt med hemmaodlat och hemmasytt. Makramé, virkat och batik. På golven hade man heltäckningsmattor, storblommiga plastgolv eller lackade korkplattor. Just de där korkplattorna minns jag som väldigt tåliga och spår dem en lysande framtid. Jag tror att just dessa plattor ligger helt rätt i tiden. 

70-tal är inte min personliga inredningsfavorit, så jag erkänner villigt att jag har svårt att identifiera alla möbler. Kanske kan några av mina kloka läsare hjälpa mig här?

Barkök var bland det trendigaste mna kunde ha och korkgolv. Även borden stolarna och de färgstarka orange glasvaserna andas mycket 70-tal. För att inte tala om de härliga taklamporna - dåtidens spotar.
Även korgmöbler var inne, även om just den här är en mer nutida. och likaså att ha stora träd, läs benjaminfikus mitt i rummet som här. De fina taklamporna i mellanväggen är ursnygga, men jag kan bara inte för mitt liv komma på vad de heter?!
Här ser vi barköket i all sin glans. Påkostat som tusan med de vackra trädörrarna med mässingshandtag. Vitrinbelysning var för övrigt också en trendfaktor. 

70-talshus har ofta den typ av planlösning som många vill ha i dag, där kök, matsal och vardagsrum är i ett.
Den här typen av badrum minns jag. Det var inte alls ovanligt med accentfärg både på golv och på beslag. Färgat sanitetsporsling och stormönstrade golv var också inne. Och så hade man förstås bruna golvlister.

Apropå golv, så är väl detta bland det coolaste jag sett. Här kanske inredningen andas både 60-70 och 90-tal.
 Ett allrum eller en gillestuga var ett måste. Bumlingen var nog en av de mest populära lamporna. Och likaså Eero Sarinens tulipbord. Det här är dock inte den, utan en liknande. Att sitta så här i var sin bekväm stol och umgås var verkligen trendigt.

Där borta i andra hörnan ser jag Arne Norells Sirocco i tyg, som i sin tur inspirerats av Kaare Klints Safaristol.
Sovrum a la 70-tal med inbyggda nattduksbord och heltäckningsmatta.

Här har vi den för 70-talet så obligatoriska baren. Här sippade man drinkar och försökte leka Kojak och Columbo.
 
Foto: Mäklarhuset
70-tal
#1 / / Annika Stiernstedt:

Det här är en riktig pärla. Det är verkligen inte ofta man ser stilen så påkostad och så väl genomförd. Anledningen till att vi inte gillar stilen idag är förmodligen att vi sett så många inredningar som är halvmesyrer och med trista material, och alls inte konsekvent genomfört. Det här hemmet ger ju absolut inga gillestuge-vibbar. Man får hoppas att den som köper objektet gillar stilen och inte våldför sig på varken orange kakel eller brun mosaik. Verkligen kul att se.
Hälsningar Annika

Svar: Så kul att du gillade det också. Den är som du skriver påkostad och väl genomförd. Jag blev verkligen glad när jag hittade hemmet. Hoppas som du att det kommer i rätta händer. Trevlig kväll
Stiligahem.se