/ Inspiration: lantliv /

Marina toner

Inspirerad av mitt besök på New England inspirerade Hotel J fångas jag av den här bilden. En marin känsla kan man få utan att använda blått. Här är det de bredrandiga puffarna och de svartvita fotografierna som sätter tonen, med rött som accent. 
 
Nu blir det några dagars paus på bloggen. Efter helgen kommer det nya inlägg.  
 
Bildkälla: Elle Decor  Styling by: Gena Sigala; Photo: Roger Davies
 
 
 
/ Inspiration: stiliga hem / värt en resa /

Färgsättningsidé: Tornvillan


Inspiration hittar man överallt. Och jag kunde inte låta bli att analysera vad det är som gör inredningen tilltalande här i Tornvillan på Hotel J. Jag älskar som bekant klassiska inredningar med nutida twist. Här har man låtit belysningen genomgående vara nutida. Alltså, precis så som jag själv föredrar. 
 
En annan sak jag gillar är färgsättningen. En ursprunglig detalj, i det här fallet en kakelugn i brunt, ljusblått, grått, grönt och engelskt rött har fått sätta färgskalan helt. I vissa rum spelar den blå huvudrollen, i nästa den gröna, eller den vita. Det ger en enhetlig och genomtänkt upplevelse som jag gillar. Kanske hade jag dragit det ytterligare ett steg, men fint är det helt oavsett. Man har genomgående valt material och färger som känns tidstypiska, men har ändå haft ett nutida perspektiv. Det blir inte pastisch, utan ett nytt angreppssätt på det gamla. Det gillar jag.
En vacker detalj som fått avgöra hela färgsättningen. Genom att hålla färgsättningen ganska lågmäld har man fått en fin balans mellan det gamla och det nya.
Fint att man valt att färgsätta dörrarna i olika nyanser. På vissa dörrar fanns det dessutom en guldig rand och det skadar inte att använda tre färger på så vackra dörrar. Själv hade jag nog satt den engelsk röda istället för den guldiga, men det är ju förstås tycke och smak.

Så fint det grå och blå är tillsammans med engelskt rött och mörkbrunt och marmorborden. Just nu är det marmor överallt vilket jag blir ganska trött på, men här känns det motiverat och genomtänkt.
 
Foto: Ann-Charlotte Jönsson för stiligahem.se

/ Trädgård /

Ormbunkssoffan


En av de klassiskt vackraste sofforna för utomhusbruk är Byarums klassiska ormbunkssoffa. Jag hade tänkt mig att göra ett inlägg om anrika Byarum, men istället blir det ett inslag i kategorin kopior. Den här bänken såg nämligen dagens ljus på världens första världsutställning, i London 1881. Efter "The Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations" följde världsutställning på världsutställning i varje stad av rang. Utställningen, som också kallades "The Crystal Palace Exhibition"  hölls i ett fantastiskt glaspalats ritat av Joseph Paxton i Hyde Park. 
 
Där i en av montrarna visade The Coalbrookdale Company, om jag lyckats luska fram detta rätt, upp flera varianter av ormbunkssoffor, i bland i kombination med björnbär. Det blev grunden till en stor succé. Snart fanns "fern cast iron sofas" i var och varannan engelsk trädgård. Och trenden fortsatte utöver landets gränser. Flera svenska gjuterier hade ormbunkssoffan på sitt tillverkningsprogram under 1800-talet. Av dessa återstår idag bara Byarums Bruk. 
 
Coalbrookdale Company startades av Abraham Darby redan 1709, då som ett mässingsgjuteri. Att gjuta järn var en kinesisk uppfinning, men snart så lyckades experimenten med att gjuta järn i tunnare sektioner just här. Och 1781 byggde de Storbritanniens första gjutjärnsbro. Under Abraham Darbys barnbarnsbarn, Francis Darby, inleddes företagets linje med dekorativa föremål omkring 1840 - däribland bänkar och soffor. Den som vill nörda in sig kring gjuteriets ädla konst kan förstås besöka järnmuseet i Ironbridge, Shropshire i Storbritannien.
Foto: Ann-Charlotte Jönsson för stiligahem.se. Detaljbild i svart  Byarum.