/ Hos oss i stan /

Sittplats


Vad är det som gör ett rum mysigt? Passar på att botanisera bland min mammas inredningsböcker och förkovrar mig i en bok som avhandlar just detta. Vad är det som gör att vi uppfattar ett rum som vackert. Enligt boken - och jag lär återkomma till den en hel del - gillar det mänskliga ögat saker med en tydlig form. Något det känner igen och som "makes sense". Det som i brittiska inredningsmagasin kallas för "Focal Point". Ett rum med för lågt tak gör oss instängda och för högt kan ge en svävande känsla. Det här rummet har en sakral känsla med sitt snedställda tak. Alldeles lagom högt. Här sitter man gärna - och länge. Och Hobbit, som vi kallar vår son, han kryper gärna in under bordet. Ett perfekt rum i rummet. 

Minns själv hur jag och mina syskon byggde kojor under bord. Och flyttade in kuddar och fluff för att kunna ligga därunder och läsa böcker. Och det är kul att se att min son gör likadant. 

Det här är ett inlägg på tema #sittplats till decorlifes veckoutmaning. Gå in på www.decorlife.se för att se fler blogginlägg på temat
/ Inspiration: stiliga hem /

Badrum


Det visar sig att vi inte kan åtgärda vattenskadan i badrummet med den enkla varianten, utan måste bryta genom fuktspärren och därmed göra om hela badrummet. Det är väl både goda och dåliga nyheter. Goda såtillvida att jag kan byta ut de saker jag inte gillar med badrummet, som kaklet, men mest dåligt eftersom vi nu är "hemlösa" i drygt en månad. Och vi egentligen gillar badrummet som det är. 

Jag har ju lovat inlägg i stilskolan, men det får dessvärre skjuta lite på framtiden. Bor hos min kära mamma och har inte datorn med. Och så har jag behövt att fokusera på badrumsinspiration.

Foto: http://www.perjansson.se/hem-till-salu/majorsvagen-11-nacka
/ Hos oss i stan /

Vind: första steget


Är man dotter till en arkitekt så kan man väl rita i skala. Så kaxigt tänkte jag, skaffade mig ritpapper, skallinjal och byggnadsritningar på vårt hus. Och så gick jag upp och började mäta. Idag blev jag klar. 

Ursprungligen tänkte vi inte göra några exteriöra förändringar, utan bara isolera, inreda, dra upp belysning och sätta in ett nytt fönster. Allt var ok:at med Brf. Så visade det sig att taket behövde läggas om och föreningen ville ta in fler offerter på det. Så allt stannade upp. 

På sätt och vis var det bra. För vi fick tid att tänka till och tänka om. Och med goda råd från en granne i byggbranschen och de som var här och tittade på taket bestämde vi oss för att söka bygglov för en större förändring som innebär en takkupa och en liten uteplats. 

Vi bor i ett grönklassat hus, byggt 1913, i ett område som har arkitekturhistoriskt värde vilket innebär att det är extra svårt att få bygglov. Jag har läst på kring riktlinjer och varit runt i området för att titta på andras lösningar. Jag har gått runt i området och fotograferat och tänkt. Och under ledigheten har jag ritat på lösningar. Det är inte helt enkelt. Utrymmet har tre olika golvhöjder och bara en liten del har ståhöjd. Med en kupa skulle ståytan öka och med en altan skulle vi få en trevlig och skyddad plats att sitta på som komplement till vår balkong. Dessutom ett litet sovkrypin - ja nästan som ytterligare ett rum. Kvar finns en liten del till förvaring. 

Jag är  nördigt road av arkitektur och är mån om att vårt hus behåller det tidstypiska utseendet. Förändringen kommer aldrig att synas från gatan och den kommer göras på ett sånt sätt att det kommer se ut som det alltid har varit så. Det är viktigt. På tisdag ska jag ta mina ritningar till stadsbyggnadskontoret för att diskutera dem.