/ Veckans accessoar /

Snowflake


Bläddrar i februarinumret av Gods och Gårdar. Faller som en fura för en vacker takkrona i mässing med namnet snowflake. Vad är det med mig och lampor? Framförallt taklampor. Det finns så många så vackra. Och det är förhållandevis ofta jag just fastnar för sånt som skapar ljus. Om vi någon gång skulle bli med herrgårdshall och galatrappa skulle jag investera i den här pronto. 

Snowflake är ritad av den finske formgivaren Paavo Tynell (1893-1973) för Taito Oy som han själv drev. Belysningen består av fyra glödlampor i "foten", vilket gör att den kastar ljus både ned och upp. Sagolik. Tynell samarbetade med Alvar Aalto i några projekt, bland annat med lampor till restaurang Savoy i Helsingfors. I Eliel Saarinens stationsbyggnad blev det också Tynellska lampor. 


Paavo Tynell för Savoy restaurangen i Helsingfors

Foto: 1stdibs.com / deconet.com

lampa
#1 / / Annika Stiernstedt:

Hej Ann Charlotte,
Följer din blogg regelbundet och även din Pinterest. Vi verkar ha samma inställning till många vackra saker. Men nu börjar jag undra om allt är OK? Bloggtystnad sedan 7 februari, jag är orolig att något har hänt. Hoppas att du kommer upp till ytan när du känner att du orkar.
Kram
Annika

Svar: Hej Annika
Jag blir otroligt rörd av din omtanke och omsorg. Jag följer dig också på Pinterest så jag ser att vi gillar liknande. Det har blivit en ofrivilligt lång paus på bloggen och även på Pinterest. Den främsta anledningen är att vi inte kan bo hemma utan hos min mamma pågrund av en vattenskada i vårt badrum. Det visade sig vara värre än vad vi trodde - bland annat togs prover på misstänkt hussvamp - och veckorna har gått. Hela tiden med nya dåliga nyheter. Vi kunde inte bo kvar och hela våningen är täckt av plast. Vi har bott här i fem veckor nu. Och förhoppningsvis kan vi flytta hem om drygt en månad. Vi har en son med autism och förändringar är tuffa för honom. Trots allt har det gått över förväntningar. Min mamma är fantastisk. Men vi har inte tagit med datorer och kvällarna och rutinerna lite annorlunda här. Och så har vi försökt att resa bort på helgerna och då har inte tiden för research o bloggande funnits. Därav bloggpausen. Inser att jag skriver lite ostrukturerat, men ville förmedla alla aspekter.
Stiligahem.se