/ I säsong /

God jul: Lista 10 x julfavoriter

Första julen med vår son inhandlade vi en klassisk julkrubba. Det kändes så viktigt att sätta allt i sitt sammanhang. Att inte allt skulle vara kommersiellt, utan att det fina med julen skulle komma fram. En kollega på jobbet satt flera dagar och broderade en julstrumpa till sin dotter den första julen, fastän hon inte är den pyssliga typen. Julen tar fram känslor hos var och en. Vad är en perfekt jul för dig? Det här är min lista på julfavoriter. Och så vill jag passa på att tacka för att du finns och för att du förgyller mina inlägg eller mitt instagramflöde med kommentarer emellanåt. 
 
1. Ljusglimtarna. Massor med levande ljus, pappstjärnan i fönstret och stjärndraperiet. Så här i december gillar jag att kura inomhus och njuta av ljus i mörkret. Vi eldar flitigt i brasan och slösar med stearinljus.
 
2. Blommorna. Julstjärna, amaryllis, julrosor, tazetter och hyacinter hör till mina absoluta favoriter. Så vi frossar. Flower power.
 
3. Saffransbullar. Är gift med en hobbybagare. Bara en gång om året är det jag som står för baket. Och då bakas det lussebullar. Till min stora glädje är vare sig maken eller sonen lika förtjusta i det gula bullarna så jag får de flesta själv.
 
4. Jesus. Själva huvudanledningen till julen. Här handlar det inte om en dyrkan av ett barn, utan om respekt för en människa som levde efter devisen: kärlek är både nåd och sanning.
 
5. Tillsammans. För mig är det viktigaste av allt att vara tillsammans. Att vara stilla, i nuet med dem jag älskar. Bidra. Dela.
6. Traditioner. Både gamla och nya. I min familj firar vi en traditionellt dansk jul. Den inleds på julaftonskvällen med anka, och risalamalta. Alla är uppklädda till tänderna och efter middagen tänder vi granen och sjunger julpsalmer och julsånger och så delar vi ut klappar med rim. Allt har sin ritual och tradition. Hos svärföräldrarna inleds julen med julbord under dagen och julklappsudelning. Kvällen är mer avslappnad och fri. Och jag gillar båda typerna lika mycket.
 
7. Grönt. Krans på dörren och en riktig rödgran. Så ska den se ut. Att välja gran är ett familjeäventyr och en riktig högtidsstund. Vi brukar valla runt hela Östermalm i jakten på den perfekta granen.
 
8. Pyntet. Hela vårt julhem är fyllt av reseminnen. En ren och en ängel släpade vi hem från Australien och ett tjugotalet, minst, julgranskulor har åkt med i handbagaget från Fortnum & Masons i London. Vi kan helt enkelt inte låta bli att köpa pynt på våra resor. Och allt ska upp. 
 
9. Lilla julafton. Den 23 december är uppesittarkväll. Som barn skulle granen kläs och efter risgrynsgrötsmiddagen flydde alla familjemedlemmar till sin vrå. Julmusik och radions rimstuga. Där satt vi på varsin kammare och kämpade med rimmen. Och så kunde någon knacka på och vi delade rim, hemligheter och fnissade. Så vi syskon fortsätter att ge varandra klappar - numera mest symboliskt och för att vi gillar traditionen med rim. Och att sitta med penna och papper lilla julafton och rimma det gör vi fortfarande.
 
10. God jul. Skinka, rödkål, rödbetssallad. Glögg och julmust. Pepparkakor, danska honingkager och aristokrater. Jag älskar julmaten och kan inte tänka mig att vara utan den. Vår egen julafton inleds med gudstjänst följt av promenad och jullunch. Och så firar vi kvällen tillsammans med min familj och sonens sex kusiner - alla killar i åldrarna noll till tolv. Love it. 
 
Foto: Dustjacket Attic
jul
#1 / / Karin:

God Jul! Fint skrivet!
På tal om julgran. För länge sedan bodde vi på Östermalm, fin lägenhet med högt i tak. Första julgranen och jag ville ha en riktigt stor. Den blev lite för stor kan man lugnt säga. Fick spänna upp den med linor för att den skulle kunna stå upp!

Svar: Ha ha Karin, jag ler igenkännande. Den här granen är snudd på för hög också. Vi höll på att riva ned takkronan när vi skulle resa den och stammen är sned så det var lite av ett orosmoment innan den var säkrad i julgransfoten. Hoppas du haft en fin julafton. God fortsättning!
Stiligahem.se

#2 / / Annika Stiernstedt:

God jul till dig och tack för att du förgyller min tillvaro.
Bästa önskningar om en god helg,
Annika

Svar: Tack kära Annika för vänliga ord. Blir alldeles rörd. Det är ju fantastiskt att man kan utveckla en slags vänskap genom en blogg. Är så glad för att du hittat hit och för dina kloka och stilsäkra råd. God fortsättning på julen, anncharlotte
Stiligahem.se

#3 / / Malin:

Vilken fin blogg jag hittade här då! Och den ledde mig till Solåkrabloggen också. Så stilsäker du är, jag har personligen lite mer nordisk enkelhet hemma men inspireras oerhört av dina vackra miljöer och läsvärda inlägg.
God fortsättning!
//Malin

Svar: Hej Malin, så glad jag blir över din kommentar. Som du märker ligger Solåkrabloggen ligger lite i träda för tillfället, men i arkivet hittar du säkert en hel del inspiration. Så kul att du gillar mitt "stadshem också" och att du inspireras av det jag skriver om. Jag saknade en blogg som hade mer klassisk inriktning. Det finns ju redan så många duktiga i mer nordisk blond stil - vilket jag tycker är väldigt snyggt också, men i brist på en blogg med klassisk inriktning startade jag en själv. Jag försöker ha lika delar inspiration, lärande och personligt... Välkommen tillbaka
Ann-Charlotte
Stiligahem.se