/ I säsong /

Moodboard: nyårsdukning vinterhimmel

Så här efter jul längtar jag efter en ljusare färgskala. Min nyårsdukning går i pastelligt vintriga nyanser av silver, guld och blekrosa med accenter av korall. På bordet skulle jag gärna duka med Ralph Laurens klocktallrikar som tyvärr inte görs längre, med förrätten på den här. Jag har ärvt fantastiska monogrammade servietter och undertallrikar i mässing. Så de åker fram, liksom silverbestick och vackra glas. På napkinfolding guide kan man lära sig hur man gör en "birds of paradise" och övar jag flitigt kan jag nog hinna få till det på nyårsafton. När gästerna kommer möts de av ett stjärnregn. Och så blir det champagne, som jag verkligen älskar.
 
Så här ser min nyårsdukning ut
1. Bordsplateau i glas och brons från i början av 1800-talet, Bukowskis. 2. Transparenta ballongerglitter och sifferballonger från Partykungen, 3. Italienska Chiavari stolar i guld, Jean Marrc Frey. 4. Klocktallrikar "Clock Plates" av Ralph Lauren för Wedgewood. 5. Glas med pom-pom drinkpinnar, via Pinterest. 6. Etiketter "believe" "magic, Leilas General store 7. Champagne, Amour de Deutz Rosé 2006, Systembolaget.  8. Ljusstakar stjärnor, Kings Cross. 9. Bestick i guld, Zara Home. 10. Bukett av ljusrosa anemoner, rosa och orange rosor och nejlikor. 11. Old English Vase av Claus Dalby för Holmegaards. 12. Duk, Soul of Himla i färgen rose, Himla. 13. Grand Coupe, högklassigt Parisarbete i brännförgylld brons,  Auktionsverket
 
---
EnglishMy moodboard for New Years Eve is based on wintery pastel colours from silver and gold, pale turkish delight coloured anemones to accents of coral. I would love to set the table with Vintage Clock Plates from Ralph Lauren, italian chiavari chairs in gold, transparent baloons filled with glitter and champagne - lots of champagne. 
---
Foto: Collage av Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem.se
/ I säsong /

God jul: Lista 10 x julfavoriter

Första julen med vår son inhandlade vi en klassisk julkrubba. Det kändes så viktigt att sätta allt i sitt sammanhang. Att inte allt skulle vara kommersiellt, utan att det fina med julen skulle komma fram. En kollega på jobbet satt flera dagar och broderade en julstrumpa till sin dotter den första julen, fastän hon inte är den pyssliga typen. Julen tar fram känslor hos var och en. Vad är en perfekt jul för dig? Det här är min lista på julfavoriter. Och så vill jag passa på att tacka för att du finns och för att du förgyller mina inlägg eller mitt instagramflöde med kommentarer emellanåt. 
 
1. Ljusglimtarna. Massor med levande ljus, pappstjärnan i fönstret och stjärndraperiet. Så här i december gillar jag att kura inomhus och njuta av ljus i mörkret. Vi eldar flitigt i brasan och slösar med stearinljus.
 
2. Blommorna. Julstjärna, amaryllis, julrosor, tazetter och hyacinter hör till mina absoluta favoriter. Så vi frossar. Flower power.
 
3. Saffransbullar. Är gift med en hobbybagare. Bara en gång om året är det jag som står för baket. Och då bakas det lussebullar. Till min stora glädje är vare sig maken eller sonen lika förtjusta i det gula bullarna så jag får de flesta själv.
 
4. Jesus. Själva huvudanledningen till julen. Här handlar det inte om en dyrkan av ett barn, utan om respekt för en människa som levde efter devisen: kärlek är både nåd och sanning.
 
5. Tillsammans. För mig är det viktigaste av allt att vara tillsammans. Att vara stilla, i nuet med dem jag älskar. Bidra. Dela.
6. Traditioner. Både gamla och nya. I min familj firar vi en traditionellt dansk jul. Den inleds på julaftonskvällen med anka, och risalamalta. Alla är uppklädda till tänderna och efter middagen tänder vi granen och sjunger julpsalmer och julsånger och så delar vi ut klappar med rim. Allt har sin ritual och tradition. Hos svärföräldrarna inleds julen med julbord under dagen och julklappsudelning. Kvällen är mer avslappnad och fri. Och jag gillar båda typerna lika mycket.
 
7. Grönt. Krans på dörren och en riktig rödgran. Så ska den se ut. Att välja gran är ett familjeäventyr och en riktig högtidsstund. Vi brukar valla runt hela Östermalm i jakten på den perfekta granen.
 
8. Pyntet. Hela vårt julhem är fyllt av reseminnen. En ren och en ängel släpade vi hem från Australien och ett tjugotalet, minst, julgranskulor har åkt med i handbagaget från Fortnum & Masons i London. Vi kan helt enkelt inte låta bli att köpa pynt på våra resor. Och allt ska upp. 
 
9. Lilla julafton. Den 23 december är uppesittarkväll. Som barn skulle granen kläs och efter risgrynsgrötsmiddagen flydde alla familjemedlemmar till sin vrå. Julmusik och radions rimstuga. Där satt vi på varsin kammare och kämpade med rimmen. Och så kunde någon knacka på och vi delade rim, hemligheter och fnissade. Så vi syskon fortsätter att ge varandra klappar - numera mest symboliskt och för att vi gillar traditionen med rim. Och att sitta med penna och papper lilla julafton och rimma det gör vi fortfarande.
 
10. God jul. Skinka, rödkål, rödbetssallad. Glögg och julmust. Pepparkakor, danska honingkager och aristokrater. Jag älskar julmaten och kan inte tänka mig att vara utan den. Vår egen julafton inleds med gudstjänst följt av promenad och jullunch. Och så firar vi kvällen tillsammans med min familj och sonens sex kusiner - alla killar i åldrarna noll till tolv. Love it. 
 
Foto: Dustjacket Attic
/ I säsong / Trädgård /

3 x blommande julfavoriter

Det första tecknet på jul i vårt hem är blommorna. Ut åker hortensian och in åker den största och rödaste julstjärnan vi kan hitta. I matsalsfönstret brukar jag ha 4-6 amaryllislökar på tillväxt, men inte i år. Amaryllis det kan jag däremot inte leva utan. Här är mina absoluta måsten när det gäller blommor till jul.
 
1. Paperwhites | Amaryllis | Jag skulle väl spontant säga att det här är min favorit. Jag älskar de juligt röda, de vita, de polkagrisfärgade och så de som kallas Mocca. 
2. Hyacints | Hyacinter | Hemma hos oss avverkar vi hyacinter. Blå, rosa och vita om vartannat. Jag älskar färgerna både som snitt och med löken kvar. 
3. Helleborus Mardi Gras | Julros | De är nästan vackrast i naturen, julrosen. Det första som tittar upp ur marken när snön fortfarande ligger kvar i januari-februari. Sagolikt vacker.