/ Inspiration: stiliga hem /

Neutrala toner

Vackra neutrala toner fångar mitt intresse i den här våningen. Gillar det särskilt det ljusa möblemanget i kombination med de mörkare målningarna. Föreställ dig något lite större avlångt renässansporträtt där i stället och kanske barockstolar eller lite rakare klädd modell på stolarna och vips blir är det som gjort för mig. 
 
Jag gillar också att de valt två ljuskronor med liknande form i närliggande rum och faktum är att de skulle kunna valt två likadana. Det trodde jag aldrig att jag skulle säga. Det ger en spegelsalskänsla som känns väldigt pampig, och inte alls den "offentlig miljö" känsla jag trodde.
Rejäl gardinbredd och fina dekorativa föremål. Och det vackra bordet står i centrum för blickfånget.

Sovrummet har samma fina färgskala. Jag är väldigt svag för tavelväggar och den här var väldigt fin. När mycket är kantigt har de mjukat upp inredningen med rörelser på fåglarna och organiska lampfötter. Klokt
 
Foto: Ekenstam
/ Trädgård /

Sinnenas trädgård

Som en uppvuxen villaträdgård med inspiration från klassiska klosterträdgårdar vill jag beskriva denna stadsoas för pensionärerna i Vasastan. Sinnenenas trädgård är ritad av mästaren och landskapsarkitekten Ulf Nordfjell och min första instinkt är också det som tjänat som inspiration. Den är tänkt som en rehabiliteringsplats för det äldreboendet som finns i området. Här finns allt på liten yta: en äng, en plats att hänga tvätt och ett orangeri. Och mitt i allt står det mest bedårande lusthuset. Väldigt inspirerande att se vad man kan skapa med olika materialval, vindlande stigar, vackra kompositioner och olika sittmöjligheter. 

Jag har en trädgårdskategori här på bloggen, men glest mellan inläggen så här kommer en bildkavalkad som heter duga från ett besök i somras. Och snart kommer ett till inlägg från tidigare i somras och en annan park. Cliffhanger? You bet.

Handdukar på rad

Vackra sensommarfärger

Vikten av att tänka på bladens form och färg när blommorna avlöser varandra

Ett helt annat uttryck

Små vindlande stigar, inte för att man ska gå där, utan för att dela av och skapa spänning

Lusthuset och så en liten damm. 

Älskar vackra gröna rabatter

Detalj på lusthuset

En liten kille
Lite humor och vackert med en koboltblå bänk mitt på ängen

Och så ett orangeri
/ Hos oss i stan /

Svala hösttoner


Jag som brukar älska orangea toner och mustigt vinrött så här års, längtar efter svala blå och lila toner. Det har nog inte med den yttre efterlängtade sommarvärmen att göra utan med mitt hälsotillstånd. Jag har fått ischias och har legat här på rygg med starka smärtstillande tabletter sedan i söndags. I två ställningar. Den ena på rygg med fötterna uppdragna till magen, den andra på mage hängande över ett berg av ryggkuddar. Om vartannat dygnet runt. Nä det här kan jag inte rekommendera. Igår var första dagen jag kunde ta mig upp, så jag passade på att plåta lite inspiration. Vi har just nu en av mina favoritdukar på bordet från Georg Jensen Damask. 

Maken kom hem med den blå och lila vasen efter en konferensresa och de är så fina
Plockade med lite mynta från landet och nu blommar den så fint i en svagt lavendelfärgad nyans

Jag har nästan alltid tabletter på duken. Duken håller längre och så gillar jag mönsterkombinationen. 

Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem.se