Stilikon: Wilhelm Kåge

Wilhelm Kåge, född som Algot Wilhelm Nilsson (1889-1960) i Stockholm är främst känd för sin keramik för Gustavsberg. I början på 1900-talet  uppmärksammades han för sina färgstarka affischer för teatrar och utställningar och var en av dem som engagerades till Hemutställningen 1917. Det ledde till en uppdrag för Gustavsberg och sedemera som konstnärlig ledare. 

Under sina drygt 30 år på Gustavsberg formgav han trettio serviser, varav den mest kända nog ändå måste vara Pyro. Han experimenterade med glasyrer och dekorer och startade Studio Gustavsberg tillsammans med Stig Lindberg och Bernt Friberg. Där de tog ut svängarna och gjorde konstföremål i keramik. 
Pyro av Wilhelm Kåge producerades mellan 1929-1945 för Gustavsberg
 
Min egen Argenta vas av Wilhelm Kåge för Gustavsberg
 
Argenta
Argentaserien i grön glasyr med målad dekor i silver tillverkades mellan åren 1930-1970. Jag har även sett föremål i röd, blå och brun glasyr. Motiven är fiskar, sjöjungfrur och geometriska former bland annat och är väldigt Swedish Grace-iga i motiv o form. Det finns ganska många förmål på marknaden. Bland de ovanligare är de stora pjäserna, som den vas jag själv efter 15 års letande till slut blev ägare till. Den är 26 cm hög. 
Farstakeramiken
Med Farstakeramiken experimenterade Kåge med glasyren för att ge den dess karaktäristiska färgskiftning. När godset brändes vandrade metalloxider av järn, mangan, kobolt och koppar till glasyrskiktet. Förutom den karaktäristiska glasyren kännetecknas Farstagodset av relief eller ristningar i glasyren.
 
Foto: Kungliga Bibliotekets affischsamling, Auktionsverket och Bukowskis. 
wilhelm Kåge / wilhelm kåge