/ Veckans accessoar /

Mattsvarta favoriter

"Sort Riflet" är namnet på Royal Copenhagens nya mattsvarta servis. Men hur mycket nytänk är den? Josia Wedgewood lanserade redan 1768 en mattsvart kollektion, "Black Basalt". Den gjordes i röd lera och brändes svart. Och ränderna finns där, väldigt likt Royal Copenhagens nya. Wedgewood då. Jo han hämtade i sin tur forminspiration från Etruskerna, som levde i Mellan-italien från omkring järnåldern, typ 1000 år f.Kr. Inget nytt under solen m a o. 
Wedgewood "Black Basalt"

Wedgewood "Black Basalt"

Den svarta färgen har varit tongivande under flera stilperioder. Jag tänker närmast på under Empiren i kombination med brännförgylld brons, under Art Deco-perioden i en högglansig version i kombination med mässing och så nu under 2010-talet som accentfärgen nummer ett i vita inredningar. Och nu när pendeln svänger mot lugnare kontraster känns det helt rätt med en matt svart variant att kombinera med pastelliga toner och naturliga toner. Att inspireras av historien är inte fel, tycker jag. Vad tycker du? Gillar du det mattsvarta?

Och när jag ändå var igång här med mattsvarta favoriter var jag bara tvungen att ta med några fler.
Mattsvarta stekgrytan Cocotte med mässingsknopp från Staub


Är 30-tals tekannan Storia från Kähler månne världens snyggaste?
Bilden är ingen höjdare, men det här är en av mina favoritbestick. Jo jag har dem i rostfritt: 70-talsklassikern rangthong från Men at Work. En riktig favorit som ligger skönt i handen.

Foto: royal copenhagen, wedgewood, staub, kähler och men at work.
#1 / / Weronica - Living by W/Days and Weekends:

Som jag tycker om när du tar med oss tillbaka. Inte så mycket är nytt under solen som sagt. Värdefullt att ta del av kunskapen bakom.

Svar: Tack weronica, jag ska försöka göra det lite oftare. Det är ju en av anledningarna till att jag bloggar
Stiligahem.se