/ Antikviteter / Auktioner /

Hösten 2014: Antika höjdpunkter


Auktionshusens klassiska auktioner är höstens (och vårens) höjdpunkt för alla antik-geeks. Men det finns ett liv före och efter, för den delen också. Här har jag listat mina hållpunkter:
 
Fashion and diamonds
Bukowskis: auktion 30 september. 
 
Affordable Art Fair
Många lever med fördomen att det är för dyrt med original verk och låter bli att besöka gallerier. Men på den här mässan kan man  hitta verk från 500 kronor och upp till max 50 000. 50-talet gallerier visar. 
Var: Magasin 9, Frihamnen Stockholm
När: 2-5 oktober, 10/11-18. www.affordableartfair.com
 
Dardel på Åmells
Det är lätt att glömma konsthandlarna i jakten på inspiration. Men Åmells har alltid väldigt intressanta utställningar. Dit är man välkommen även om man inte kan handla. Och nu visar de 25 oljor plus akvareller och teckningar av Dardell, hälften av dem till salu.
Var: Åmells konsthandel, Birger Jarlsgatan 14
När: 11-31 oktober. www.amells.com
 
Moderna auktionerna
Bukowskis: visning 14-20 oktober. Auktion 21-22 oktober.
Stockholms Auktionsverk: visning 14-20 oktober. Auktion 21-22 oktober. 
 
Bolin Fine Jewellery
Christian Bolin, på W.A Bolin är kunglig hovjuvelerare vilket innebär att han sköter de kungliga juvelerna. Och Fine Jewellery-auktionerna höst och vår ger mig munvatten. Höstauktionen ligger alltid nära julen och jag brukar säga till maken att jag bara önskar mig nått litet från Bolins. Hehe. Den 27 oktober kommer katalogen. Visningen är 9-15 november och auktionen den 16 november. 
 
Grand Antiques
Det bästa från norr till söder. Vartannat år arrangerar Sveriges Konst- och Antikhandlareförening en högkvalitativ antikmässa. Ett tjugotal handlare ställer ut det bästa inom konst, design, smycken och antikviteter.
Var: Nordiska museet, Stockholm.
När: 21-23 november, kl 10-18. www.konstantik.se
 
Klassiska auktionerna
Bukowskis: visning 25 november-1 december. Auktion 2-5 december. 
Stockholms Auktionsverk: visning 21-30 november. Auktion 2-4 december. 
 
Pompeji-utställning
Konstcensur väcker alltid mycket uppmärksamhet. Och när SL förbjöd Millesgårdens affischer med 2000-årig mosaikkonst föreställande ett naket bröst i tunnelbanan blev det ramaskri. Och massor av pr för Millesgården. Pompeii fascinerade även Carl Milles. Hela den terrasserade parken är inspirerad av italien och Pompeji. Jag ser fram emot att bestöka utställningen för att lära mig mer. Utställningen pågår fram till 18 maj.

Foto: Karmstolarna från Antiqvm är gjorda 1780 i brytningspunkten mellan rokoko och den gustavianska perioden. Konstantik.se

 
/ Veckans accessoar /

Veckans val: Fazzoletto


Fazzoletto är näsduk på italienska och namnet på den här vasen formgiven av Fulvio Bianconi och Paolo Venini för Venini omkring 1949. Handkerchief vase är ett mästerverk med sina filigranmönstrade ränder, som yppersta spets. 

Ön Murano utanför centrala Venedig, där Venini håller till, var ett måste för mig när jag och maken (då ny pojkvän) reste på vår första resa tillsammans. Och att han var helt med på att viga en dryg halv dag för att titta på glasbruk gjorde mig övertygad om att han var rätt. Jag lärde mig mycket den resan. Som att aldrig resa utan kex i handväskan. För medan jag får energi av att se vackra saker och kan lägga i en ny växel, så är maken som skalman. Måste ha mat och vila med jämna mellanrum. Och kexen har räddat mig många gånger. 

Än idag står Murano står för yppersta kvalitet, även om det förstås blivit ganska kommersiellt där också. På 70-80-talet var näsduksvasen omåttligt populär. Och hade vi haft hemnet och instagram då så hade den synts oftare än daggvasen. Fast då i en enklare variant. 

Ganska snart började nämligen flera Muranofirmor producera liknande vaser i olika storlekar och färgkombinationer. Mer eller mindre formpressade. Titta särskilt i botten om den är utan skarv eller om det är två stycken. Och de här går att hitta på loppis för en ganska billig peng, men var så säker. Ser du de stora filigranarbetade vaserna så är de inte gratis. De är mästerligt vackra, tunna, lätta och magiska i formen. Och förstås handblåsta. Och signerade vernini. 

Foto: Victoria and Albert Museum


/ Veckans accessoar /

Mattsvarta favoriter

"Sort Riflet" är namnet på Royal Copenhagens nya mattsvarta servis. Men hur mycket nytänk är den? Josia Wedgewood lanserade redan 1768 en mattsvart kollektion, "Black Basalt". Den gjordes i röd lera och brändes svart. Och ränderna finns där, väldigt likt Royal Copenhagens nya. Wedgewood då. Jo han hämtade i sin tur forminspiration från Etruskerna, som levde i Mellan-italien från omkring järnåldern, typ 1000 år f.Kr. Inget nytt under solen m a o. 
Wedgewood "Black Basalt"

Wedgewood "Black Basalt"

Den svarta färgen har varit tongivande under flera stilperioder. Jag tänker närmast på under Empiren i kombination med brännförgylld brons, under Art Deco-perioden i en högglansig version i kombination med mässing och så nu under 2010-talet som accentfärgen nummer ett i vita inredningar. Och nu när pendeln svänger mot lugnare kontraster känns det helt rätt med en matt svart variant att kombinera med pastelliga toner och naturliga toner. Att inspireras av historien är inte fel, tycker jag. Vad tycker du? Gillar du det mattsvarta?

Och när jag ändå var igång här med mattsvarta favoriter var jag bara tvungen att ta med några fler.
Mattsvarta stekgrytan Cocotte med mässingsknopp från Staub


Är 30-tals tekannan Storia från Kähler månne världens snyggaste?
Bilden är ingen höjdare, men det här är en av mina favoritbestick. Jo jag har dem i rostfritt: 70-talsklassikern rangthong från Men at Work. En riktig favorit som ligger skönt i handen.

Foto: royal copenhagen, wedgewood, staub, kähler och men at work.