/ Allmänt / Stilskolan /

Utställning: Hem från 1500 till idag


I utställningen "Hem och bostad", som öppnade den 22 maj på Nordiska museet kan man se hur vi bott och möblerat våra hem från 1500-talet och fram till idag. Kanske finns det något att lära, något vi kan återuppta eller ta till sig av. Inte minst i ljuset av Alf Henrikssons ord: 
 
Den kan inte blicka framåt
Som inte kan blicka bakåt. 
Den sörjer illa för barnbarn
Som inte har intresse för farfar.
De vet föga om rummet
Som inte har känsla för tiden.
Den vet föga om andra
Som lever blott här och nu.
 
Foto: målning 1830. Foto av Peter segemark, Nordiska museet
 
 

Stilikon: Ephraim Ståhl

Om Georg Haupt är byråns mästare så är Ephraim Ståhl stolens, främst den sengustavianska. Ephraim Ståhl (1768-1820) var mästare i ämbetet från 1794 och fram till sin död. Det innebar att han verkade under Gustav IV Adolfs, Karl XIII:s och även Karl XIV Johans tid, alltså i brytningstiden mellan det gustavianska och empiren.
 
Han föddes i Raumo utanför Åbo och kom som 16-åring till Stockholm. Hans skicklighet som stolmakare och hans fantasifulla modellrikedom renderade honom många prestigefyllda uppdrag. Han blev känd för sina mjukt svängda baljfåtöljer på bock eller lejonfötter, fåtöljer med egyptiserande sfinxer och vackra pallar. Han var kunglig hovleverantör med stora uppdrag till flera slott, bland annat Stockholms slott samt Rosersbergs och Gripsholms slott. Han var otroligt produktiv och på varenda klassisk auktion säljs hans stolar. Ibland märkta E S men för det mesta omärkta. Beställaren visste ju vem Ephraim Ståhl var.
En möbel som bär han signatur
 
/ Auktioner /

Favoriter: Vårens klassiska auktioner

Vårens klassiska auktioner är som julafton för oss som gillar antikviteter. Om och om bläddrar jag i katalogerna på nätet och besöker auktionshusen minst en gång. Dessutom bläddrar jag gärna papperskatalogen, bara för att. Det kan låta nördigt och knasigt, men så är det. Den här gången föll jag mest för möbler. Här är mina favoriter. 
 
Makalöst vackert vitrinskåp från 1700-talets andra hälft med Kinesiserande dekor i guld mot blått
Ett par rokoko ljusstakar i silver har stått på önskelistan länge. Och de här var jättefina
Ljusstakar , ett par, sannolikt av Johann Jacob V Baur, Augsburg 1765-1767
Har alltid älskat John Bauer. Och maken avskyr. Och så är det nog för de flesta. För mig är något över detaljrikedomen, fantasin och den vacker-fula kusligheten som fängslar mig. Lockar min fantasi i rullning. Och fängslar mig. Akvarellen "En riddare red fram" av John Bauer.
Ett par sengustavianska gråmålade baljfåtöljer med egyptiserande figurer skulle gärna få flytta in i vårt vardagsrum.
I bland vill man gå "all in". Och där är Flora Danica i en klass för sig. Om man nu skulle ta och börja med en terrin.  
De här saltkaren i porfyr får gärna stå framme på bordet.
 
Jag skulle gärna vila mina fötter på den här gustavianska fotpallen.
Skulpturer är alltid intressant. Och den här gången föll jag för en skulptur i keramik föreställande en polospelande kvinna. Skulpturen är från Tang-perioden (618-906)
 
Foto: Bukowskis och Stockholms Auktionsverk