/ Uppåt väggarna / Veckans accessoar /

Hagströmerbiblioteket på rull

Palmstruchs växtplanscher, Flora Danica porslin och Flora byrån. Det finns många som fascinerats av detaljrikedomen i antika handkolorerade botaniska motiv. Och när Mia Bolinder fann de medicinhistoriska böckerna  på Hagströmerbiblioteket inleddes ett unikt samarbete. Bolini säljer rullgardiner och canvastavlor med botaniska, anatomiska och biologiska motiv från 1400-talet och framåt.
Rullgardinen Gröna Växter från Bolini
 
- Jag har alltid brunnit för det som väcker fantasin. I böckerna fanns några av de mest fantastiska handmålade bilder jag sett, med förtrollande färger och uttryck. Och idag har jag inlett ett samarbete med biblioteket och fått deras tillåtelse att reproducera de unika bilderna på rullgardiner och canvastavlor, säger Mia Bolinder, grundare av Bolini 
 
Det är något fängslande över detaljrikedomen i botaniska väggplanscher. Och jag har alltid haft en särskild dragning till naturaliekabinett. Makabra och faschinerande på samma gång. Och Bolinis fantastiska rullgardiner har samma magiska attraktionskraft och jag får svårt att välja. Kanske Ernst Haeckels vackra "Gröna Växter" från1834-1911  i sovrummet eller "muskelmannekängen" av Pietro da Berrettini från 1596-1669 i badrummet.
 
Rullgardinerna måttsys efter beställning och tillverkas i Sverige. Gardinerna kostar 2995 kronor. 5 procent av försäljningspriset går tillbaka till biblioteket.
Muskelmannekängen som rullgardin från bolini
Foto: Alla bilder publicerade med tillstånd från Bolini. Fotograf är Anne Nyblaeus och stylist Mia Bolinder.
Bolini / Hagströmerbiblioteket / rullgardin