/ Auktioner / Stilskolan /

Tror knappt mina ögon


Jag tror faktiskt inte att jag sett något liknande. Jag tappar hakan och blir alldeles mållös. Ett helt intakt jugendhus hus från 1920-talet är till salu i Astrid Lindgrens hemmatrakter i Mariannelund. Tipstack till Nicklas. Jag känner en skräckblandad förtjusning. 
Men det här är ingen Bullerby. Det här är bland det mest makalösa jag sett. I villa Solvändan finns A L L A tidstypiska nationalromantiska detaljer kvar. Och dessutom fantastiska målningar av ett konstnärspar. De nuvarande ägarna vill inte offentliggöra namnen på konstnärsparet, men de är tydligen okända. Och redan nu finns det  dem som vill göra huset till ett museum.
 
Jag själv får lust att köpa, eller att åka ned och studera alla detaljer, färgkombinationer och miljöer. Det ligger ju i närheten av mina svärföräldrar. Och ja! Det här är värt att bevara som det är. I min förhoppning om det tillåter jag mig själv att gå fullständigt bildbananas. 
Fantastiska takmålningar, bröstpaneler, gardiner och taklampor i original.
Solrosmönstrad trappa...
Fantastiska målningar och fantasifyllda marmoreringar.
Till och med eldstaden är utsmyckad i ett tidstypiskt mönster.
Soffan, stolarna, de orientaliska mattorna och blomkrukorna. Tidstypiskt så det förslår.
Stiliserade blommor och rankor var populärt.
Vilket golvur.
Vackra bemålade bröstpaneler och dörrar.

Tapeterna och lampan...
Foto: Carlsson Ring fastighetsmäklare
/ Uppåt väggarna / Veckans accessoar /

Hagströmerbiblioteket på rull

Palmstruchs växtplanscher, Flora Danica porslin och Flora byrån. Det finns många som fascinerats av detaljrikedomen i antika handkolorerade botaniska motiv. Och när Mia Bolinder fann de medicinhistoriska böckerna  på Hagströmerbiblioteket inleddes ett unikt samarbete. Bolini säljer rullgardiner och canvastavlor med botaniska, anatomiska och biologiska motiv från 1400-talet och framåt.
Rullgardinen Gröna Växter från Bolini
 
- Jag har alltid brunnit för det som väcker fantasin. I böckerna fanns några av de mest fantastiska handmålade bilder jag sett, med förtrollande färger och uttryck. Och idag har jag inlett ett samarbete med biblioteket och fått deras tillåtelse att reproducera de unika bilderna på rullgardiner och canvastavlor, säger Mia Bolinder, grundare av Bolini 
 
Det är något fängslande över detaljrikedomen i botaniska väggplanscher. Och jag har alltid haft en särskild dragning till naturaliekabinett. Makabra och faschinerande på samma gång. Och Bolinis fantastiska rullgardiner har samma magiska attraktionskraft och jag får svårt att välja. Kanske Ernst Haeckels vackra "Gröna Växter" från1834-1911  i sovrummet eller "muskelmannekängen" av Pietro da Berrettini från 1596-1669 i badrummet.
 
Rullgardinerna måttsys efter beställning och tillverkas i Sverige. Gardinerna kostar 2995 kronor. 5 procent av försäljningspriset går tillbaka till biblioteket.
Muskelmannekängen som rullgardin från bolini
Foto: Alla bilder publicerade med tillstånd från Bolini. Fotograf är Anne Nyblaeus och stylist Mia Bolinder.
/ Inspiration: stiliga hem /

Stylish Scandinavian

Det är redan ganska många som har bloggat om den här lägenheten i Malmö. Och jag kan inte heller låta bli. Den är bara så snyggt stajlad och har så många bra idéer att det bara måste finnas i min egen inspirationsmapp. Tipstack till Emma och Frida.  
Bokhyllor runt hörnorna är ett fint sätt att rama in rummet - inte minst när man har sockelpanel.
Gult, orange och grått. Gillar färgskalan skarpt.
En fin blandning av nytt och nött. Myran stolar och nu står det still. Vad heter fåtöljen till vänster?

Fint sätt att arrangera blommor och ljusstakar.
Fint med flera mindre bord istället för ett långt
Den gula dörren....

Åskmolnsgråa väggar och gula accenter. Yes!
Foto: Fastighetsbyrån