/ Antikviteter / Stilskolan / Veckans accessoar /

Veckans: Klismos stolen

Redan de gamla grekerna... nej, snarare stolarnas stol. Hur kan man inleda ett inlägg om klismos-stolen, utan att bli klyschig. Men faktum kvarstår. Få andra stolar har  inspirerat formgivare från 4-500 år före kristi födelse till våra dagar. Kanske är det för att det vare sig är en stol eller en fåtölj, utan en blandning. Den är dessutom lättmöblerad och vacker i formen.
Nationalencyklopedien förklarar Klismos, på grekiska: κλισμός, som en "antik grekisk stol med starkt utsvängda ben och bakåtlutande ryggstöd med rundad ryggbricka". Och stolen var ett vanligt motiv på urnor och krukor från före kristi födelse.
Klismos stol från 1960-talet av T.H. Robsjohn-Gibbings
Under Empir-perioden, dvs under franske Napoleon I:s kejsartid 1804-1815 hämtade man inspiration från antikens Grekland i inredningen och klismos-stolen gjorde åter succé, denna gången i mahogny och mässing.
Empire-stolar
Även under den såkallade svenska empiren Karl Johan, efter Sveriges dåvarande kung Karl XVI Johan vars kronprins och regenttid var mellan 1810-1844, förekom klismos-stolen flitigt i inredningen. Och jag vågar nästan påstå att baljfåtöljen är en utveckling av klismosstolen. 
TBC av Fredrik Mattson
Under den nyklassiska eran på 1920-talet kom stolen åter igen på modet. 1925 ritade Josef Frank sin variant. 
 
Och sedan dess har den inte gått ur modet. Många av dagens formgivare hämtar inspiration från klismosstolen. Bland dem TBC (The Black Chair) av Fredrik Mattson. 
 
Och visst ser man varifrån Arne Jacobsen hittade inspirationen till Grand Prix och som här Liljan (liljen). Nu är jag nyfiken på dig. Vilka stolar är dina klismosfavoriter?
Liljen av Arne Jacobsen
 
Foto: Fredrik Mattson, Fritz Hansen, For Chic Sake, Mixandchic.
empire / klismos