/ Stilhistoria /

1810-1844: Empire

Så har det äntligen blivit dags för den utlovade stilskolan. Vi börjar med en av mina favoritepoker alla kategorier: Empir.

-----

Empire, Karl-Johan, Regency eller Biedermeier? Kärt barn har många namn sägs det. Och det här är olika varianter av empiren. Empiren är en fortsättning på nyklassicismen. Ordet kommer av det franska ordet kejsare, som i kejsare Napoleon Bonaparte. Och det är också han som är stilens "upphovsman".

Napoleon var mycket förtjust i allt som var romerskt. Många detaljer som spjut, bågar, hjälmar, palmetter och maskaroner syns också på dekoren i empirens möbler. Efter Napoleons fälttåg till Egypten så influeras stilen också av fler egyptiska inslag som sfinxer, örnar och gripar.

Det vanligaste träslaget under empiren var mahogny. Brännförgyllningar var också mycket populära och likaså mässingsutsmyckningar. Trendigaste möbeln under empiren var chiffonjén. Stolar och soffor kläddes i starka färger som smaragdgrönt, gult och starka rosa färger och klara ljusblått.
I Sverige kom empiren sent, mycket på grund av de frostiga relationerna till Frankrike just då. Empiren kom med Jean Baptiste Bernadotte. Och när han, som Karl XVI Johan tillträder tronen i Sverige, ja då slog den svenska empiren ut i blom. Och därför kan man också säga att den svenska empiren är samtida med Karl XVI Johans  kronprins och regenttid. Från 1820-talet och framåt ser man fler och fler inslag av ljusa träslag i den svenska empiren. Björk och alm med svärtade detaljer och mjukare linjer. Denna stil benämns senempire i Sverige och påminner om den tysk-österrikiska Biedermeierstilen som var mer borgerlig. 

Stilikon:
Vem personifierar empirens stil bättre än min favorit hjältinna: Elizabeth Bennet i Jane Austens bok Pride and Prejudice. För mig finns det bara en Lizzy:  Skådespelaren Jennifer Ehles tolkning. Vacker, kurvig och stark personliget i en härlig kombination.   
 Frossa i Empire:

Foto: Pinterest: Regency/Empire

Karl Johan / empire
#1 / / Lisa:

Vilken kul idé med stilskola. Du skriver så lättbegripligt och trevligt. Ser fram
Emot nästa inlägg. När blir det?

Svar: Så kul att du gillar inlägget. Ett i månaden. Mitt i. Nästa blir 15 december
Stiliga hem

#2 / / Weronica - En mammas dag:

En riktigt fin idé med stilskola! Jag tycker om detta välarbetade inlägg - kul med stilikon på slutet. Ser fram emot fler!

Svar: Tack för uppmuntran weronica. Det blir nog ett i månaden.
Stiliga hem