/ Veckans accessoar /

Original eller kopia

Minns du första gången du köpte något som du sparat ihop till? Det gör jag. Det var en dubbelbandspelare med två kasettdäck så att man kunde kopiera kompisarnas blandband, och med löstagbara högtalare. Som jag hade längtat, sparat och väntat. Och så kär den var mig. Och vilka fester. Jag hade kvar den länge efter det att cd:n gjort entré i mitt hem.
 
Det finns något fint i att spara ihop till något. Jag minns också andra dyrare inköp. Det matsalsbord vi har idag, köpte jag till min första egna lägenhet och soffan när jag fick fast jobb. Soffan har jag nog haft i 20 år när jag tänker efter och allt jag gjort är att byta tyg en gång. Men så köpte jag också just den soffan jag helst ville ha. Dyr var den. Vad vill jag säga med det här. Jo, att kvalitet lönar sig.
 
Blev påmind om detta när jag läste ett blogginlägg om kopior och original. Jag blev så uppeldad att jag skrev en ganska lång kommentar. Till saken hör att en äkta Charles & Ray Eames DSR stol bara kostar drygt 2000 kronor och ett plagiat en knapp 1000-lapp. Inte jättestor skillnad. Men så har man också en äkta. En stol som håller både vad gäller form och stabilitet. Som alltid har ett värde. Som är den riktiga. Som man kan sälja igen om man tröttnar. Trots att den är sliten. Och få pengarna tillbaka. I allafall om man säljer de äldre gjorda i glasfiber. Summa sumarum:  Om man verkligen köper det man tycker om, håller det. På köpet får man också ett personligt hem.  
 
Foto: Vitra
 
DSR / Ray & Charles Eames
#1 / / Anonym:

"Bara kostar 2000" för många e de inte bara, då kan en tusenlapp göra stor skillnad, många småbarnsföräldrar tex som jag själv som skulle se det ganska egoistiskt å köpa en stol som ser likadan ut men kostar en tusenlapp mer bara för att det ska vara "äkta" då e de bra att det finns budget alternativ!

Svar: Hej, så kul att du är engagerad i frågan. För mig handlar det om upphovsrätt. Köper jag den äkta varan får också formgivaren mat på bordet, medan kopian inte gör det. Jag förstår att alla inte har råd, men då finns det mycket fint som både är praktiskt snyggt och billigt. Dessutom vimlar det av kvalitet på andrahandsmarknaden på ex Tradera och blocket. Att köpa en stulen form är aldrig en bra affär
Stiligahem.se