/ Veckans accessoar /

Brutna hertiginnor

En perfekt soffa ska man kunna ligga i. Helst ska det vara låga armstöd, extra djup och med en fotpall så att hela familjen kan krypa upp i ett enda långt fredagsmys för att multimediakonsumera var och en tillsammans. Vi som är uppvuxna med 30-talister fick aldrig ligga i soffan. Och därför är det lätt att tro att soff-liggning är en ny företeelse. Men icke. Jag säger bara ”Duchesse Brisée” och håller på 1700-tals stilen.

En Duchesse Brisée är en bruten liggfåtölj uppdelad i två till tre skilda och separata delar som dock hör ihop. Den blev populär under andra hälften av 1700-talet. Dels är det en till två ”bergère” fåtöljer som är sammanlänkade med en sittpuff alternativt en ottoman så att man kan halvsitta mitt emot varandra alternativt ligga ned själv och läsa en god bok. Japp, jag kan se mig själv ligga i en duchesse brisée med maken på motsatt sida, med stämningsfylld musik, litterär förströelse och en kopp te. Yes!

Förövrigt fanns det visst personer på 30-talet vågade sig upp med fötterna i soffan. Jag tänker närmast på den så kallade Liljevalchssoffan från Svenskt Tenn. Mycket riktigt ritades den av Josef Frank till funktionalism utställningen Standard 1934 på Liljevalchs, men den ansågs då mycket provokativ. Det var förövrigt en av de första möblerna han ritade för Svenskt Tenn och i ett brev till Estrid Ericsson skrev han att han gjort ritat den stor och svulstig i ren protest mot den rådande funktionalismen och den Svenska slöjdföreningens präktighet.

 Foto: Auktionsverket

Auktionsverket / Duchesse Brisée / Estrid Ericson / Josef Frank / Liljevalchs / Liljevalchssoffan / Svenskt Tenn / gustavianskt