/ Inspiration: stil- och designikoner /

Stilikon: Le Corbusier

"Chairs are architecture - sofas are bourgeois", stolar är arkitektur medan soffor är borgligt, ansåg LeCorbusier och kallade även sofforna i L-serien för fåtöljer. Mest kända är dock hans fåtöljer LC2 och LC4 som idag produceras av Cassina
 
Le Corbusier var en av pionjärerna inom den såkallade moderna arkitekturen. Han föddes som Charles-Édouard Jeanneret och började använda synonymen "Le Corbusier" på 20-talet. Han var såväl arkitekt som designer, konstnär och teoretiker. En riktig mångsysslare. Namnet är förövrigt en omskrivning av morfaderns 'Lecorbésier. Charles-Édouard Jeanneret föddes den 6 oktober 1887 i  La Chaux-de-Fonds, Switzerland. Han levde i Frankrike under större delen av sitt liv och dog 27 augusti 1965.

Le Corbusier var en av upphovsmännen bakom magasinet L'Esprit Nouveau, en tidskrift som blev viktig för utvecklandet av den franska avantgarde-rörelsen.  Han hade många teorier om människan och hemmet och utformade Unité d'habitation, en teori om modern bostadsdesign. Det är kanske just teorierna om arkitektur, bostäder och hemmet som Le Corbusier är mest känd för.

Som möbelformgivare ser man hans namn ofta tillsammans med en annan Jeanneret, nämligen kusinen Pierre som 1922 flyttade till Paris och öppnade arkitektstudio tillsammans Charles-Édouard. Mellan 1927-37 arbetade Charlotte Periand med kusinerna. Hon jobbade först som assistent till Le Corbusier men blev snabbt en viktig del av designtrion, bland annat i arbetet med skänken LC 10-P och  LC4 Chaise Lounge. 
 
Le Corbusier var en av mina allra första designkärlekar - och jag drömmer fortfarande om två bruna LC2 fåtöljer. Det är också de nu mer ikoniska fåtöljer som han är mest känd för:  LC1, LC2, LC3 och LC4 samt för de byggnader och stadsplaner som bär hans namn. Han ritade de fyra fåtöljerna, samtliga år 1927. Dessa produceras i dag av Cassina. Fåtöljerna skulle förövrigt inte ses som några konstverk, utan som bruksföremål, för den stora massan.
 
Utöver stolarna ritade han också en "soffa" (LC5F), flera bord (LC6, LC10P, LC11P,LC12, LC15, LC16) flera pallar (LC8, LC9), bokhylla, lådor (LC14), en knoppbräda (LC17) och stolar (LC7, LC13).
 
Foto: Collage av Stiliga Hem/Cassina