Palmstruchs växtplanscher

 
Ropade in sex handkolorerade kopparstick härom veckan från Palmstruchs "Svensk botanik" som ska få hänga i trappan upp på övervåningen på landet. Minns växtplanscherna från skoltiden. Med detaljbilder på hur ståndare, pistiller ser ut och alla stadier från frö till blom. Fängslande. Blir fortfarande fascinerad över det vackra i detaljerna i naturen, hur växterna transformeras och de fulländade formerna och färgkombinationerna som finns. Och har länge haft en förkärlek till just växtplanscher.
 
För en femton år sedan tapetserade jag köket i min dåvarande lägenhet med en växtplanschliknande tapet, jag köper på mig växtböcker med växtplanscher, och har länge velat ha några Palmstruchs på väggen i landet och nu har jag det. Hurra! Och jag är inte ensam.
 
Redan den gode Carl von Linné (1707-1778), internationellt känd som Carl Linnaeus, tapetserade sitt sovrum på lantstället Hammarby utanför Uppsala med växtplanscher, dock inte Palmstruch utan av verk från den franska botanisten Charles Plumier (1646-1704) samt britten Georg Ehret (1707-1770). Sängförhänget är en print baserad på hans favoritblomma "Linnaea borealis" - kort och gott Linnean.
 
 
Ett besök på Linnés Hammarby lär ha inspirerat Josef Frank till "Florabyrån" (Modellnummer 1050), som han ritade 1950 för Svenskt Tenn. Byrån ursprungligen i mahogny (senare i valnöt) är tapetserad med floraplanscher ur "Nordens flora" av C A Lindman.
 
 
Johan Wilhelm Palmstruch (1770-1811)
En svensk bildkonstnär, med karriär  som fänrik och ryttmästare i det militära. Hans mest kända är planschverket "Svensk Botanik", som består av sammanlagt drygt 770 planscher, som utkom i häften mellan åren 1802-1843. Sju band och drygt hälften av planscherna i Svensk Botanik var fullbordade vid JW Palmstruchs död. Varje plansch är handkolorerad med stor noggrannhet och yrkesskicklighet, och tryckt på fint papper. Och det är många som anser dessa vara de vackraste. Efter Palmstruchs död fortsatte Kungliga Vetenskapsakademien utgivningen av häftena. De avslutade det med 11:e bandets 10:e häfte, som utkom 1843 med en innehållsförteckning över samtliga verk. Palmstruch medverkade också i Svensk Zoologi. Att köpa de elva banden av Svensk Botanik kostar cirka 50 000 kronor på en auktion beroende på skick.
Källa: Nordisk Familjebok mfl Foto: Statens Fastighetsverk , Stadsauktion, Bukowskis
 
 
Auktionsverket / Carl von Linné / Florabyrån / Josef Frank / Palmstruch / Stadsauktion / Svensk Botanik / Svenskt Tenn / blommigt / kopparstick