/ Antikviteter / Hos oss i stan /

Girl power

Hurra! Jag vann budgivningen och är nu stolt och lycklig ägare till ett par underbara och maffiga (60 cm höga) kandelabrar. Jag tillåter mig att få vara lite dryg och grotta ned mig lite. Det är inte varje dag jag köper bronskandelabrar. De var heller inte direkt gratis. Så jag har våndats. Och med skräckblandad förtjusning också längtat efter den här dagen. För att få visshet och kanske ha lite tur. Jag föll nämligen pladask när jag såg dem både på bild och i verkligheten. Fulländade i form. Riktiga drömkandelabrar. Nu är de mina. Jag är lite omtumlad.
 
"ett par, parisarbeten, för vardera tre ljus, delvis brännförgylld, förgylld och mörkpatinerad brons, fyrkantig fot med pelarformade rutmönstrade baser med blomdekor, krönta av segergudinnan Viktoria, stående på klot, bärande blomsterkransar med ljusarmar i form av ymninghetshorn med växtornamentik", som det står i katalogen.
 
Liknande bronskandelabrar finns omskrivna i boken en fransk bok av Marie-France Dupuy-Baylet om franska bronsföremål från 1800-1870, vilket är extra kul. Så den var jag förstås också tvungen att beställa mitt i allt.
 
Viktoria är segergudinnan i romersk mytologi, vilket motsvaras av Nike i den grekiska. I  konsten framställs segergudinnan som en blomstrande, kraftfullt jungfru i fotsid, fladdrande dräkt, vanligen bevingad, ofta med segerns tecken, krans och palmkvist i handen,  eller med en basun förkunnande segerbudskapet. Ibland även åkandes på en triumfvagn eller själv körande spannet.
 
Foto: Auktionsverket
bronskandelabrar
#1 / / Charlotte:

Vilka fina ljusstakar. Grattis